Affiliation:
1. BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ
Abstract
Bu makalede, Bursa Arkeoloji Müzesi ve Bilecik Müzesi depolarında bulunan yetmiş üç fibula, iki fibula iğnesi ve bir kemer tokasının değerlendirme ve analizi yapılmaktadır. Değerlendirilen fibulalar, Blinkenberg'in önerdiği sınıflandırma sistemine göre, Küçük Asya (Anadolu) veya Frig Tipi olarak bilinen kategori içerisinde Tip XII olarak sınıflandırılmıştır. Ne yazık ki bu eserlerin önemli bir kısmı arkeolojik kontekstlerine ilişkin tutarlı verilerden yoksundur. Bununla birlikte, bu fibulaların onlarca yıl boyunca Kuzeybatı Anadolu'daki bölgelerden toplanmış olması makul bir tahmindir. Çalışma, antik fibulalara bir giriş yaparak, müze koleksiyonlarının içeriğini açıklayarak ve makalede kullanılan metodolojiyi tanımlayarak başlamaktadır. Daha sonra, seçilen eserlerin sınıflandırılması, kapsamlı bir katalog ve envanter bilgileri ile desteklenen Blinkenberg-Muscarella tipolojisine göre sıralama gerçekleştirilmiştir. Makalenin sonuç bölümlerinde bu eserlerin bölgesel bağlamı incelenmekte, Gordion ve diğer arkeolojik alanlardaki keşiflerle karşılaştırmalar yapılmakta ve teknik yönleriyle ilgili ayrıntılı gözlemler sunulmaktadır. Ayrıca makale, güncel Gordion kronolojisine göre tipolojik gruplara yönelik tarihlendirme önerilerini de kapsamaktadır. Çalışmanın sonuçlarına dayanarak makale kapsamında değerlendirilen tüm fibulaların Orta Anadolu'nun Orta Demir Çağı'na, özellikle de MÖ 900-600 zaman dilimine tarihlendirilebileceği öne sürülebilir. Bu tarihlendirmeler, arkeolojik kontekstlerle de uyum içinde olup, bu dönemde Anadolu'nun maddi kültürünün daha geniş bir şekilde anlaşılmasına dair değerli bilgiler sunmaktadır.
Publisher
OANNES- Uluslararasi Eskicag Tarihi Arastirmalari Dergisi
Reference44 articles.
1. BİLİR, A., 2019. “Bronze Fibulae of the Bolu Museum”, Cedrus, 7, ss. 77 – 105.
2. BİLİR, A., 2020. “Kocaeli Müzesi'nde Bulunan Bir Grup Fibula”, Karadeniz Araştırmaları Enstitüsü Dergisi, 6, ss. 9 – 23.
3. BLINKENBERG, Ch., 1926. Fibules Grecques et Orientales, A.F. Høst, Copenhagen.
4. BOCCIA-PATERAKIS, A. – OMURA, S., 2017. “The Influence of East and West on Bronze Objects Found in Central Anatolia: Small Bronze Finds from Kaman-Kalehoyuk”, Artistry in Bronze the Greeks and Their Legacy, XIXth International Congress on Ancient Bronzes, Ed.: J. M. Daehner – K. Lapatin – A. Spinelli, The J. Paul Getty Museum and Getty Conservation Institute, Los Angeles, ss. 175 – 182.
5. BOEHMER, R. M., 1972. Die Kleinfunde von Boǧazköy : aus den Grabungskampagnen 1931-1939 und 1952-1969, Gebr. Mann, Berlin.