Affiliation:
1. KOC UNIVERSITY
2. SAĞLIK BİLİMLERİ ÜNİVERSİTESİ, İSTANBUL BAŞAKŞEHİR ÇAM VE SAKURA ŞEHİR SAĞLIK UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ
3. SAĞLIK BİLİMLERİ ÜNİVERSİTESİ, İSTANBUL BAŞAKŞEHİR ÇAM VE SAKURA ŞEHİR SAĞLIK UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ, DAHİLİ TIP BİLİMLERİ BÖLÜMÜ, RADYOLOJİ ANABİLİM DALI
Abstract
Amaç: Bu çalışmanın amacı, koroner ateroskleroz şüphesiyle değerlendirilen diyabetik hastalarda, koroner bilgisayarlı tomografi anjiyografi (CCTA) kullanarak farklı plak tiplerini tanımlamak ve koroner arter hastalığının (KAH) kapsamını değerlendirmektir.
Gereç ve Yöntemler: CCTA uygulanan 252 diyabetik hastanın verileri retrospektif olarak incelendi. Hastalara CT anjiyografi uygulandı. Plak tipleri, kalsifiye, yumuşak ve miks olmak üzere üç gruba ayrıldı. İstatistiksel analizler SPSS v. 15.0 yazılımı ile yapıldı.
Bulgular: Toplamda 252 diyabetik hastanın 137'si (%54,4) erkek, 115'i (%45,6) kadındır. CCTA, %30 ve üzeri darlık bulunan 40 hastada %15 oranında stenoz bulguları tespit etti. En çok kalsifiye (%38) ve yumuşak plaklar (%40) proximal LAD’de gözlemlendi. Koroner anjiyografi sonuçları ile CCTA'nın bulguları karşılaştırıldığında, CCTA'nın tespit ettiği progresyonlar arasında yüksek bir duyarlılık ve özgüllük olduğu görüldü.
Sonuçlar: İnvaziv koroner anjiyografi altın standart olarak kabul edilse de , koroner CCTA, diyabetik hastalarda aterosklerozun değerlendirilmesi için güvenilir ve non-invaziv bir yöntemdir. CCTA'nın yüksek negatif prediktif değeri, bypass greft stenozunu dışlamakta etkili olabilir ve invazif prosedür gereksinimini azaltarak hasta riskini minimize edebilir.
Publisher
Turkish Journal of Clinics and Laboratory