Affiliation:
1. Baskent University, School of Medicine, Chest Diseases Department
2. BASKENT UNIVERSITY, FACULTY OF MEDICINE
Abstract
Amaç: COVID-19 pnömonisi ile hastaneye yatırılan hastalar, uzun süreli standart tedavi veya antienflamatuar rejim uygulansa bile enfeksiyon sonrası akciğer fibrozisine ilerleyebilir. Hangi hasta grubunun ilerleyici akciğer hastalığına sahip olacağını tahmin etmek zordur. Bu çalışma enfeksiyonun başlangıcından itibaren daha sonra akciğer fibrozisini öngörebilecek olası biyobelirteçleri tanımlamayı amaçlamaktadır.
Gereç ve Yöntemler: Ocak-Aralık 2020 tarihleri arasında COVID-19 pnömonisi nedeniyle yatan ve PCR pozitif olan hastalar çalışmaya alındı. COVID-19 sonrası semptomlar ve akciğer sekel oluşumu açısından hastalar 12 ay boyunca takip edildi.
Bulgular: Çalışmaya ortanca yaşı 62 (R: 17-93) olan toplam 64 hasta dahil edildi ve %42.2 kadındı (n=27). 35 hastada (%54.7) COVID sonrası semptomlar mevcuttu, 8 hasta (%12.5) kaybedildi ve 22’si (%34.4) yeniden hastaneye yatırıldı. Hastaların %76.6'sının klinik seyri iyiydi ancak hastaların %54.7'sinde enfeksiyon sonrası sekel gelişti. Pnömoni skoru, kan oksijen satürasyon düzeyi, CRP ve başvuru sırasındaki troponin düzeyleri sekel gelişimi ile anlamlı olarak ilişkiliydi (p
Funder
The authors declared that they did not receive any financial support during the research and authoring of this article.
Publisher
Turkish Journal of Clinics and Laboratory
Subject
Applied Mathematics,General Mathematics