Affiliation:
1. SAĞLIK BİLİMLERİ ÜNİVERSİTESİ, HAMİDİYE TIP FAKÜLTESİ, CERRAHİ TIP BİLİMLERİ BÖLÜMÜ, GENEL CERRAHİ ANABİLİM DALI
2. konya şehir hastanesi
Abstract
AMAÇ
Perkütan endoskopik gastrostomi (PEG), uzun süreli enteral nütrisyon gerektiren gastrointestinal sistemi aktif olan hastalarda tercih edilen bir yoldur. Cerrahi bir müdahale olması sebebiyle hem akut hem de kronik dönemde komplikasyonlara neden olabilmektedir. Bu çalışmada, deneyimlerimizi ve kliniğimizde yapılan PEG işlemlerinden elde ettiğimiz verileri sunmayı amaçladık.
GEREÇ VE YÖNTEMLER
Sağlık Bilimleri Üniversitesi Konya Şehir Hastanesi Endoskopi Ünitesi’nde 1 Ocak 2008-31 Aralık 2020 tarihleri arasında PEG yapılan 386 hasta incelendi. İşlem sonrası hasta bilgileri kaydedildi. İlk 1 aylık dönemde PEG’e bağlı komplikasyonlar ve 6 aylık mortalite incelendi.
BULGULAR
Hastaların 26’sında (%6,7) kateter çıkış yerinde yara enfeksiyonu, 2’sinde (%0,5) cilt, cilatı seviyede kanama, 7’sinde (%1,8) kateter etrafından sızma, 18’inde (%4,6) çıkma, 6’sında (%1,5) tıkanma görülmüştür. PEG işlemi ile direkt ilişkili, işlem sırası ve yakın dönemde mortalite gözlenmemiştir. 47 (%12) hasta ilk 1 hafta içinde, 113 (%29) hasta ilk 1 ay içinde, 192 (%49) hasta 6 ay içinde ölmüştür. İkiden çok sistemik hastalığı olanlarda 1 aylık mortalite oranı %44 olarak tespit edilmiştir.
SONUÇLAR
Komplikasyon oranlarının düşürülebilmesi için PEG yapılan hastalarda enfeksiyon ile etkin mücadele ve asepsi önerileri önemlidir. Ayrıca tüp tespiti dikkatli yapılmalı ve hasta yakınları ayrıntılı bilgilendirilmelidir.
Publisher
Turkish Journal of Clinics and Laboratory
Subject
Applied Mathematics,General Mathematics