Affiliation:
1. GÜLHANE ASKERİ TIP AKADEMİSİ, ASKERİ TIP FAKÜLTESİ, DAHİLİ TIP BİLİMLERİ BÖLÜMÜ, KARDİYOLOJİ ANABİLİM DALI
2. SAĞLIK BİLİMLERİ ÜNİVERSİTESİ, ANKARA DIŞKAPI YILDIRIM BEYAZIT SAĞLIK UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ, DAHİLİ TIP BİLİMLERİ BÖLÜMÜ, GÖĞÜS HASTALIKLARI ANABİLİM DALI
Abstract
Amaç: Arter sertliği damar duvarının viskoelastik özelliklerini yansıtır. Bu çalışmada obez ve obeziteye yatkın genç erişkinlerde aort strain, elastikiyet, sertlik ve sol ventrikül fonksiyonları arasındaki ilişkiyi değerlendirmeyi amaçladık.
Gereç ve Yöntemler: Katılımcılar VKİ'ye göre obez, fazla kilolu, normal kilolu ve zayıf olarak sınıflandırıldı. 28 zayıf, 84 normal, 89 fazla kilolu ve 22 obez birey vardı. Hastaların fizik muayeneleri, bulguları ve tıbbi öyküleri kaydedildi. Sol ve sağ ventrikül fonksiyonları 2D transtorasik ekokardiyografi ile değerlendirildi. Aortik strain, elastikiyet ve sertlik indeksini içeren aort elastikiyet parametreleri, önceden tanımlanmış formüle göre hesaplandı.
Bulgular: Temel klinik ve demografik bulgular, yaş ve ağırlık dışında benzerdi. Ekokardiyografik ölçümlerin karşılaştırılmasında, sol ventrikül sistol sonu ve diyastol sonu çapları, interventriküler septum ve arka duvar diyastol çapları, sol atriyum çapı, sol ventrikül kitle ve kitle indeksi, VKİ'deki artışla uyumlu olarak gruplar arasında anlamlı olarak yüksekti, mitral erken diyastolik dolum hızları, mitral erken ve geç diyastolik dolum hızı oranı ve mitral lateral erken diyastolik gevşeme, VKİ'deki artışın tersine, gruplar arasında anlamlı olarak daha düşüktü (tümü için p < 0.05). Aortik strain, elastikiyet ve sertlik değerleri açısından gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar gözlendi. Aortik sertlik, VKİ'deki artışla uyumlu olarak gruplar arasında anlamlı olarak daha yüksekti, aort strain ve elastikiyeti, VKİ'deki artışa zıt olarak gruplar arasında anlamlı olarak daha düşüktü (tümü için p < 0.05). VKİ, sistolik kan basıncı, nabız basıncı ve miyokardiyal performans indeksi (MPI), aort sertliği indeksini (β) etkileyen bağımsız değişkenler olarak bulundu.
Sonuç: Gelecekteki kardiyovasküler hastalık riskini belirlemede prognostik bir değeri olabilecek aort sertliği indeksi (β), obez ve obeziteye yatkın genç erişkinlerde artma eğilimindedir ve VKİ, sistolik kan basıncı ve sol ventrikül MPI ile korele olduğu gözlenmiştir.
Publisher
Turkish Journal of Clinics and Laboratory
Subject
Applied Mathematics,General Mathematics