Affiliation:
1. Başkent Üniversitesi Hastanesi, Deri ve Zührevi Hastalıklar Anabilim Dalı
Abstract
Amaç: Demodikosis yüzde genellikle, eritem, papül, nodül veya pitriyazis folikülorum ile seyreden ve birçok dermatolojik hastalık ile karışıp tanısı atlanabilen, sık görülen bir dermatozdur. Demodikosisin, klinik özelliklerinin ve risk faktörlerinin değerlendirildiği çalışma sayısı azdır. Çalışmamızda demodikosis hastalarının klinik özellikleri, hastalık şiddeti ve yüz bakım alışkanlıkları araştırılarak demodikosis risk faktörlerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır.
Gereç ve Yöntemler: Haziran 2017-Haziran 2018 tarihleri arasında klinik olarak demodikosisten şüphelenilerek hastalık varlığı standart yüzeyel deri biyopsisi (SYDB) ile değerlendirilen 150 hasta (103 kadın, 47 erkek) çalışmaya dahil edildi. Hasta bilgileri retrospektif olarak toplandı. 120 demodikosis hastasıyla 30 demodikosis saptanmayan hastanın demografik verileri, yüz bakım alışkanlıkları, klinik özellikleri karşılaştırıldı. Semptomların şiddeti vizüel analog skalayla (VAS) değerlendirildi.
Bulgular: Yaş ortalaması 39,6±14,7’ydı. Klinik olarak demodikosisten şüphelenilen hastaların %80’ine demodikosis tanısı konuldu. Cinsiyet, yaş, hayvan besleme, deri tipi, yüz yıkama sayısı ve nemlendirici kullanımı ile demodikosis arasında ilişki yokken (p≥0,05); yüz temizleyicisi kullanmama ile vardı (p=0,004). Demodikosis hastalarının %47,5’inde rozasea vardı ve bu ilişki anlamlıydı (p=0,004). Hastaların en sık başvuru şikayeti kızarıklıktı (%75,8). Pütürlenme (p=0,014) ve kızarıklık (p=0,010) ilişkili semptomlar olarak, pitriyazis folikülorum (p
Publisher
Turkish Journal of Clinics and Laboratory
Subject
Applied Mathematics,General Mathematics