Affiliation:
1. BALIKESIR UNIVERSITY, BALIKESİR VOCATIONAL SCHOOL
Abstract
Ülkelerin gelişmesinde ve sosyo-ekonomik kalkınmasında önemli rol oynayan turizm sektöründen daha fazla pay alabilmek için şehirler arasında doğan rekabet ortamı, destinasyonların markalaşması gerekliliğini ortaya koymuştur. Son yıllarda destinasyonların seçiminde önemli bir rol oynayan gastronomi turizmi, rekabet gücünün artırılmasında büyük rol oynamaktadır. Ancak her geçen gün değişen tüketici tercihleri, bu alandaki beklentileri de değiştirmekte ve çıtayı her geçen gün yükseltmektedir. Türk mutfağında önemli yeri olan kahvaltının, Balıkesir için gastronomik unsur olarak kullanılması ise hem gastronomi turizmi açısından farklılaşmaya hem de bu ürünleri üreten işletmelerin yaşanan hareketlilikten olumlu olarak faydalanmasına dolayısıyla ekonomik kalkınmaya katkı sağlayacaktır.
Çalışma kapsamında, tarımsal üretimde ve turistik çekicilikte önemli merkezlerden olan, kahvaltıda sunulan her türlü ürünü yüksek kalite ve miktarda üreten, zeytin ve peyniri ile ünlü Balıkesir’in gastronomi yönünden güçlü şehirlerle olan rekabetinde fark yaratabilmesi, destinasyon çekiciliğine yeni bir soluk kazandırılması amacıyla geliştirilen “Balıkesir Kahvaltısı” konseptinin geliştirilme nedeni, konseptin ortaya konulması aşamasında dikkate alınan hususlar, uygulama aşamasına yönelik gözlem ve deneyimler, tanıtım amaçlı yürütülen faaliyetler ile konseptin kalıcı olması konusunda yürütülmesi önerilen faaliyetlere değinilmiştir.
Çalışmanın Balıkesir gastronomisine farklı bir bakış açısı da kazandıracağı düşünülmektedir.
Publisher
Canakkale Onsekiz Mart University
Subject
General Earth and Planetary Sciences,Water Science and Technology,Geography, Planning and Development
Reference30 articles.
1. Arıkan, A. (2017). Eskişehir’deki yiyecek içecek işletmelerinin menülerinde Eskişehir mutfağının yeri. Journal of Human Sciences, 14(2), 2061-2077.
2. Aksoy Biber, N., Bal Onur, B. (2022). Ekmek şehri Balıkesir. Balıkesir: Balıkesir Tarım Ürünler Yayınları.
3. Aksoy Biber, N., Bal Onur, B. (2022). Zeytin ülkesi Balıkesir. Balıkesir: Balıkesir Tarım Ürünler Yayınları.
4. Bozok, D., Kahraman, K. (2015). Kırsal Turizmde Yöresel Yemek Kültürünün Rolü: Balıkesir. International Journal of Social and Economic Sciences ,5 (1), 85-90.
5. Çekal, N., Doğan E. (2021), Türk ve Dünya Mutfaklarında Kahvaltı Üzerine Bir Çalışma. Humanities Sciences, 16(1),71-88.