Affiliation:
1. BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ
2. BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ, UYGULAMALI BİLİMLER FAKÜLTESİ
Abstract
Seyahat esnasında tüketilen yiyecek ve içeceklerin güvenli olması seyahat deneyiminin önemli bir parçasıdır. Gezginler seyahatleri sırasında gıda seçim kararları ve tüketim davranışları sebebiyle potansiyel gıda tehlikeleriyle karşı karşıya kalmaktadırlar. Gezginlerin yiyecek ve içeceklere yönelik davranışlarını açıklamak ve tahmin etmek için çeşitli teorik modeller kullanılabilir. Bu modeller içerisinde korunma motivasyonu kuramı kapsamlı olarak ön plana çıkanlardan bir tanesidir. Korunma motivasyonu kuramı korku çekiciliği ve tutum değişikliği arasındaki boşluğu incelemek için geliştirilen ve sağlık davranışı alanı başta olmak üzere, risk içeren birçok alanda kullanılan bir modeldir. Model riskli durumlarda tutum ve davranış değişikliğinin nedenini anlamak için bir çerçeve sunar. Kavramsal bir çalışma olan bu araştırmanın amacı, gezginlerin maruz kaldığı gıda kaynaklı riskleri sunmak ve gezginlerde güvenli gıda tüketimi için korunma motivasyonu kuramının nasıl kullanılabileceğini araştırmaktır. Bu kapsamda korunma motivasyonu kuramı sırt çantalı gezginler özelinde değerlendirilmiş ve güvenli gıdaya erişim noktasında sürece nasıl destek olacağı tartışılmıştır. Bu tartışma sonucunda, korunma motivasyonu kuramı ile sırt çantalı gezginlerin gıda riskleri karşısındaki niyet ve davranışlarının tahmin edilebileceği ve yönlendirilebileceği anlaşılmıştır. Kuramın risk iletişim sürecinde kurum ve kuruluşların gıda riskleri karşısında sunduğu koruyucu önlemleri desteklemek için de kullanılabileceği ortaya koyulmuştur.
Publisher
Canakkale Onsekiz Mart University
Subject
General Earth and Planetary Sciences,Water Science and Technology,Geography, Planning and Development
Reference104 articles.
1. Anterby-Yemini, L., K. Bazini, I. Gerstein, Kling, G. (2005). Traveling cultures: Israeli backpackers, deterritorialization, and reconstruction of home. In C. Noy, E. Cohen (Eds.) Israeli Backpackers and Their Society: A View from Afar (pp. 89–108). Albany, NY: State University of New York Press.
2. Ateljevic, I., & Doorne, S. (2004). Theoretical encounters: A review of backpacker literature. In G. Richards, J. Wilson (Eds.) The Global Nomad: Backpacker Travel in Theory and Practice (pp. 60-76). Clevedon: Channel View Publications.
3. Bell, C. (2002). The big “OE” young New Zealand travellers as secular pilgrims. Tourist Studies, 2(2), 143–58. doi: 10.1177/146879702761936635
4. Binder, J. (2004). The whole point of backpacking: Anthropological perspectives on the characteristics of backpacking. In G. Richards, J. Wilson (Eds.) The Global Nomad: Backpacker Travel in Theory and Practice (pp. 92–108). Clevedon: Channel View Publications.
5. Boccia, D., Tozzi, A. E., Cotter, B., Rizzo, C., Russo, T., Buttinelli, G., ... & Ruggeri, F. M. (2002). Waterborne outbreak of Norwalk-like virus gastroenteritis at a tourist resort, Italy. Emerging Infectious Diseases, 8(6), 563. doi: 10.3201/eid0806.010371