Affiliation:
1. HATAY MUSTAFA KEMAL ÜNİVERSİTESİ
2. Hatay Mustafa Kemal University
Abstract
Savaş, afet, siyasi ve ekonomik koşulların neden olduğu göçmenlik, zorunluluk durumu veya fırsatların değerlendirilmesiyle ticari girişimciliğe dönüşebilmektedir. Göçmenlikle oluşan etkileşimin ekonomik kalkınmaya olan katkısı ve girişimcilik ekosistemi oluşturulmasında kurumsal teşvikler önemlidir. Anavatanından ayrılanların girişimciliklerine ilişkin yapılan akademik çalışmalarda, teşvik programlarında ve hukuki mevzuatta tanımlamayla ilgili sorunların olduğu görülmektedir. Göçmen, mülteci, etnik, diaspora girişimciliği gibi kavramlar akademik yazında birbirine geçmiş şekilde kullanılmaktadır. Bu çalışmanın amacı anavatanından göçen insanların girişimciliğini Birleşmiş Milletler Mülteci Yüksek Komiserliğinin göçmenlik tanımı kapsamında fiziksel, kurumsal ve sosyal sermaye açısından benzerliklerini ve farklılıklarını göç etme ve iş kurma nedenleri çerçevesinde tanımlamaya çalışmak ve bir tipoloji oluşturmaktır. Geliştirilecek teori ve politikalara yardımcı olmak için göçen insanların girişimciliğinin sınıflandırılmasına yönelik nomolojik ve ayrıştırmaya dayalı bir yaklaşım benimsenmiştir. Bu çalışma, anavatanından göç eden kişilerin girişimcilik özellikleri, koşulları, etkileşimleri, hukuki durumları açısından geliştirilecek teori, uygulama ve politikalara meşru bir zemin teşkil edecektir.
Publisher
Cankiri Karatekin Universitesi Iktisadi ve Idari Bilimler Fakultesi Dergisi
Reference69 articles.
1. Acs, Z. (2006). How is entrepreneurship good for economic growth. Innovations, 1(1), 97-107.
2. Adriana, G. (2016). Educational barriers for disadvantaged groups in entrepreneurship. Procedia Economics and Finance, 39, 791-799.
3. Aldrich, H.E., ve Zimmer. (1986). Entrepreneurship through social networks. In D. Sexton and R. Smulor (ed.), The art and science of entrepreneurship (pp. 3-23), Newyork: Ballinger.
4. Aldrich, H.E. (1999). Organisations evolving. International Edition: Sage Publications.
5. Alvarez, S., ve Busenitz, L. (2001). The entrepreneurship of resource based theory. Journal of Management, 27, 755-775.