Affiliation:
1. ARTVİN ÇORUH ÜNİVERSİTESİ, BORÇKA ACARLAR MESLEK YÜKSEKOKULU
Abstract
Finansal davranış, para yönetimi ile ilgili bütün süreci içine alan bir kavramdır. Bireylerin günlük hayatlarında kullandıkları nakit para, kredi ve gelirlerinden elde ettikleri tasarruf gibi kavramlar finansal davranışlar içerisinde incelenir. Bu çalışmada bireylerin finansal okuryazarlık düzeyleri ve öz-yeterlilik tutumlarının finansal davranışları üzerindeki etkisi incelenmiştir. Aynı zamanda çalışmada bireylerin demografik değişkenlerinin finansal davranışları üzerinde herhangi bir farklılık ortaya koyup koymadığı ele alınmıştır. Araştırma kapsamında aktif nüfus içerisinde yer alan toplam 427 bireye ulaşılmıştır. Bireylerin verdikleri cevaplar SPSS yardımıyla analiz edilmiştir. Finansal okuryazarlık ve öz-yeterlilik ile finansal davranış arasındaki ilişkinin tespit edilebilmesi için regresyon analizi yapılmıştır. Demografik değişkenlerin finansal davranışlarda farklılık ortaya çıkartıp çıkarmadığını tespit etmek için ise T testi ve ANOVA testi yapılmıştır. Finansal davranış, finansal okuryazarlık ve öz-yeterlilik ölçeklerinin kullanıldığı bu çalışmada bireylerin finansal okuryazarlık düzeyleri ve öz-yeterlilik tutumları ile finansal davranışları arasında pozitif yönlü bir ilişki tespit edilmiştir. Bireylerin iyi bir finansal yönetim davranışı sergilemesi için finansal okuryazarlık düzeylerini artırmaları ve öz-yeterliliğe sahip olmaları gerekmektedir. Aynı zamanda bireylerin finansal davranışlarında cinsiyet, yatırım varlığı, meslek grubu, kişisel gelir düzeyi, tasarruf oranı ve gelir yeterlilik durumlarına göre istatistiksel anlamda %5 önem düzeyinde farklılıklar tespit edilmiştir.
Publisher
Cankiri Karatekin Universitesi Iktisadi ve Idari Bilimler Fakultesi Dergisi
Reference34 articles.
1. Abdullah, N., Fazli, S. M. ve Muhammad Arif, A. M. (2019). The Relationship between Attitude towards Money, Financial Literacy and Debt Management with Young Worker's Financial Well-being. Pertanika Journal of Social Sciences & Humanities, 27(1), 361-378.
2. Baltacı N. ve Kütük E.. (2020). Üniversite Öğrencilerinin Finansal Okuryazarlık Seviyelerinin Belirlenmesi Üzerine Bir Araştırma: Doğu Karadeniz Örneği. Gümüşhane Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Elektronik Dergisi, 11(3), 846-857.
3. Beckmann, D. ve Menkhoff, L. (2008). Will women be Women? Analyzing the Gender Difference Among Financial Experts. Kyklos, 61(3), 364-384.
4. Buana, S. ve Patrisia, D. (2021). The Influence of Financial Literacy, Financial Self Efficacy, and Social Economic Status on Financial Management Behavior on Students of The Faculty of Economics, Padang State University. Financial Management Studies, 1(2), 71-80.
5. Chaulagain, R. P. (2017). Relationship Between Financial Literacy and Behavior of Small Borrowers. NRB Economic Review, 29(3), 33-53.
Cited by
1 articles.
订阅此论文施引文献
订阅此论文施引文献,注册后可以免费订阅5篇论文的施引文献,订阅后可以查看论文全部施引文献