Affiliation:
1. SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ
Abstract
Kent yönetiminde yaşanan gelişmeler neticesinde yerel yönetimlerin yapısı ve işleyişi giderek ön plana çıkmaktadır. Yerel yönetimlerin geliştirilmesi açısından farklı ülke deneyimlerinin analiz edilerek ülkeler arasında karşılaştırmalar yapılması, iyi uygulama örneklerinin incelenmesi ve öneriler geliştirilmesi oldukça önemlidir. Bu nedenle çalışmada İskandinav tipi refah modelinin bir parçası olarak en yaşanabilir ülkeler arasında ilk sıralarda yer alan Danimarka seçilmiştir. Danimarka’nın bu başarısında demokratik ilkeler, katılımcı ve şeffaf yönetim yapısı gibi faktörler etkili olmuştur. Ülkede 2007 yılında yapılan reform ile yerel yönetimlerde bir dönüşüm gerçekleşmiş ve yerel yönetimler yapılanması yalnızca belediyeler ve bölgeleri kapsar hale getirilmiştir. Ülke hem idari hem de mali alanda oluşturduğu yerel yönetim yapılarını desteklemiştir. Farklı ülkeler ile karşılaştırıldığında ise Danimarka, idari ve mali özerklik açısından örnek teşkil etmektedir. Bu doğrultuda çalışmada Danimarka’nın ekonomik, siyasal ve yönetsel görünümü hakkında genel bilgiler verilmiş, ardından yerel yönetimlerin gelişim süreci, idari ve mali yapısı kapsamlı bir şekilde ele alınarak Türkiye ile arasındaki benzerlikler ve farklılıklar ortaya konulmuştur.
Publisher
Cankiri Karatekin Universitesi Iktisadi ve Idari Bilimler Fakultesi Dergisi
Reference71 articles.
1. Acar, İ. A., & Akman, Ç. (2021). "Dünyada Yerelleşme ve Mali Yapılarda Gelişmeler". Ç. Akman, & İ. A. Acar (Ed.). içinde, "Dünyada Yerel Yönetimler ve Mali Yapıları" (s. 1-16). Ankara: Nobel Akademik Yayıncılık.
2. Akarçay, P. (2017). "Finlandiya, Danimarka ve Norveç'te Yerel Yönetimler". Akademik Sosyal Araştırmalar Dergisi, 5(46), 352-372.
3. Akdemir, T., & Karakurt, B. (2016). "Nordik Ülkelerinde İdarelerarası Mali İlişkiler". Karadeniz Teknik Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Sosyal Bilimler Dergisi, 6(11) , 127 - 159.
4. Akman, Ç. (2019). “Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminde Yerel Yönetimler Yapbozu: Gelişmeler ve Öneriler.” OPUS International Journal of Society Researches, 13(19), 2499-2532.
5. Alıcı, O. V. (2013). "Büyükşehir İlçe Belediyelerinin İdari ve Mali Özerkliği". Yerel Politikalar, (3), 127-152.