Affiliation:
1. JANDARMA VE SAHİL GÜVENLİK AKADEMİSİ
2. AKDENIZ UNIVERSITY, INSTITUTE OF MEDITERRANEAN CIVILIZATIONS RESEARCH, DEPARTMENT OF MEDITERRANEAN MODERN AND CONTEMPORARY RESEARCHES (INTERDISCIPLINARY), MEDITERRANEAN MODERN AND CONTEMPORARY RESEARCHES (INTERDISCIPLINARY) (DR)
Abstract
Türkiye, on yılı aşkın süredir çevre ülkelerde yaşanan siyasi olaylar sebebiyle kitlesel olarak göç almaktadır. Başta Suriye, Afganistan ve İran olmak üzere bölge ülkelerden milyonlarca düzensiz göçmen Türkiye’ye sığınmıştır. Kitleler halinde meydana gelen bu yoğun göç hareketleri, toplumda sosyal uyum sorunlarından kaynaklanan ya da medyada yer alan olumsuz haberlerin etkisiyle düzensiz göçmenlere yönelik olumsuz tutum ya da yargıların oluşmasına neden olabilmektedir. Yabancı korkusu olarak tanımlanan zenofobi ve düzensiz göçmenlere yönelik suç korkusu bu tutumların başında gelmektedir. Düzensiz göçün toplum üzerinde düzensiz göçmenlere yönelik zenofobi ve suç korkusu oluşturmasına odaklanan ve nicel araştırma yönteminin benimsendiği alan araştırmasında İzmir’in Konak İlçesi’nde 395 kişinin katılımıyla anket çalışması yapılmıştır. Çalışmada, katılımcıların düzensiz göçmenlere yönelik korku düzeyleri ölçülmüş, katılımcıların düzensiz göçmenleri suç oranlarının artışı ile ilişkilendirdiği ve onlarla etkileşim kurmaktan çekindikleri görülmüştür.
Publisher
Cankiri Karatekin Universitesi Iktisadi ve Idari Bilimler Fakultesi Dergisi
Reference74 articles.
1. Acuña-Rivera, M., Brown, J. ve Uzzell, D. (2014, in press). Risk perception as mediator in perceptions of neighbourhood disorder and safety about victimization. Journal of Environmental Psychology, 40, 64-75. DOI: 10.1016/j.jenvp.2014.05.002.
2. Agwanda, B. (2022). Securitization and Forced Migration in Kenya: A Policy Transition from Integration to Encampment. Population and Development Review, 48(3), 723-743.
3. Ak, B. (2008). Verilerin Düzenlenmesi ve Gösterimi. Ş. Kalaycı (Ed.), SPSS Uygulamalı Çok Değişkenli İstatistik Teknikleri içinde (s. 1-47). Ankara: Asil Yayın Dağıtım.
4. Alacadağlı, E. (2020). Güvenli Kent ve Kent Güvenliği Üzerine Bir İrdeleme. Giresun Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, 6(2), 152-167. DOI: 10.46849/guiibd.826821
5. Aldemir, A. (2020). Kötülüğün Sıradanlığı ve Sosyal Medya: Twitter’da Suriyeli Mülteciler Örneği. Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 66, 200-219.