Affiliation:
1. KÜTAHYA DUMLUPINAR ÜNİVERSİTESİ, KÜTAHYA UYGULAMALI BİLİMLER FAKÜLTESİ, SİGORTACILIK BÖLÜMÜ
2. KÜTAHYA DUMLUPINAR ÜNİVERSİTESİ, KÜTAHYA UYGULAMALI BİLİMLER FAKÜLTESİ
Abstract
Doğrudan yabancı yatırımlar (DYY), yerli yatırım için fon arzını artırarak ev sahibi ülkede sermaye oluşumunu teşvik etmek için önemli bir araçtır. Teorik olarak, DYY ile ithalat arasında olumlu veya olumsuz bir ilişki mevcut olabilir. Dolayısıyla DYY’nin ihracat ve ithalat üzerindeki etkilerinin incelenmesi önem kazanmaktadır. Bu çalışmada, DYY ile ihracat ve ithalat arasındaki ilişki Türkiye için 1990-2020 dönemini kapsayan veriler kullanılarak Toda-Yamamoto (1995) Granger nedensellik testi ile tespit edilmiştir. Daha sonra doğrusal olmayan ARDL(NARDL) modeli çerçevesinde açıklayıcı değişkenlerin pozitif ve negatif şoklarının ayrıştırılması yoluyla bağımlı değişkene olan etkileri analiz edilmiştir. Toda-Yamamoto (1995) Granger nedensellik testi sonucunda ihracattan ve ithalattan DYY’e doğru tek yönlü Granger nedenselliğinin var olduğu tespit edilmiştir. NARDL modeli sonuçlarına göre ise ihracattaki azalışların doğrudan yabancı yatırımcıları azaltıcı etkisinin, ihracattaki artışların DYY’i artırıcı etkisinden daha yüksek olduğu görülmektedir. Benzer şekilde, ithalattaki azalışların DYY’i azaltıcı etkisinin, ithalattaki artışların DYY’i artırıcı etkisinden daha yüksek olduğu da tespit edilmiştir.
Publisher
Cankiri Karatekin Universitesi Iktisadi ve Idari Bilimler Fakultesi Dergisi
Reference57 articles.
1. Acar, M. (2016). Doğrudan yabancı sermayenin ekonomik büyümeye etkisi: Türkiye örneği. Kastamonu Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 13(3), 92-105.
2. Acaravcı, A. ve Akyol, M. (2017). Türkiye’de doğrudan yabancı yatırımlar, dış ticaret ve ekonomik büyüme ilişkisi. Uluslararası Ekonomi Ve Yenilik Dergisi, 3(1), 17-33.
3. Acaravcı, A. ve Bostan, F. (2011). Makroekonomik değişkenlerin doğrudan yabancı yatırımlar üzerine etkileri: Türkiye ekonomisi için ampirik bir çalışma. Çağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 8(2), 56-68.
4. Ahmed, A.D., Cheng E. ve Messinis G. (2011). The role of exports, fdı and imports in development: Evidence from sub-saharan African countries. Applied Economics, 43(26), 3719-3731.
5. Alguacil, M. T. ve Orts, V. (2003). Inward foreign direct investment and imports in Spain. International Economic Journal, 17(3), 19-38.