Abstract
Orta Doğu coğrafyası dünyanın çatışmalarla parçalanmış tek bölgesi olmamasına rağmen, uzun zamandır dünyanın en çatışmalı bölgelerinden biri olarak kabul edilmektedir. Çatışmalar ve savaşlar, Orta Doğu’nun bölgesel sistemini derinden etkilemiştir. Çatışmalar ve savaşların olumsuz etkileri, devletler arası askeri anlaşmazlıkların nedenini anlamayı oldukça gerekli kılmaktadır. Devletler arası askeri anlaşmazlıklara yönelik tarihsel veri setlerinin varlığı ise askeri anlaşmazlıkların nicel yöntemlerle modellenmesini sağlamaktadır. Bu amaçla çalışmada Marwala tarafından kapsamlı bir şekilde incelenen ve açıklanan yedi bağımsız değişken (ittifak, komşuluk, uzaklık, büyük güç, kapasite, demokrasi ve ekonomik bağımlılık) ile Orta Doğu’daki devletler arası askeri anlaşmazlıklar, lojistik regresyon analizi ile modellenmiştir. Nicel analiz sonuçlarına göre bu yedi değişkenden en çok ekonomik bağımlılık faktörü (negatif yönde) ve komşuluk faktörünün (pozitif yönde) Orta Doğu devletlerinin askeri anlaşmazlığı ile ilişkili olduğu anlaşılmıştır. Diğer bir ifadeyle, Orta Doğu devletlerinin ekonomik açıdan bağımlı olduğu devletler ile daha az ve komşularıyla daha fazla askeri anlaşmazlık yaşadığı anlaşılmıştır.
Publisher
Turkiye Ortadogu Calismalari Dergisi
Reference44 articles.
1. Alkan, Mustafa. “Osmanlı Devleti’nin ‘İslam Birliği’ Siyaseti: Ortadoğu’nun Osmanlılaşması.” Gazi Akademik Bakış 9, no. 18 (2016): 17-32.
2. Anderson, Lisa. “Peace and Democracy in the Middle East: The Constraints of Soft Budgets.” Journal of International Affairs 49, no. 1, (1995): 25-44.
3. Beck, Nathaniel, Gary King, ve Langche Zeng. “Improving Quantitative Studies of International Conflict: A Conjecture.” American Political Science Review 94, no. 1 (2000): 21– 35.
4. Bibek, Chand. “Dynamics of Rivalry Between Geographically Contiguous Regional Powers: The Case of Sino‐Indian Competition.” Asian Politics & Policy 11, no. 1 (2019): 122-143.
5. Blake, H. Gerald. “International Boundaries and Territorial Stability in the Middle East: An Assessment.” GeoJournal 28, no. 3 (1992): 365-373.
Cited by
1 articles.
订阅此论文施引文献
订阅此论文施引文献,注册后可以免费订阅5篇论文的施引文献,订阅后可以查看论文全部施引文献