KUR’AN’DA HATIRLATMA UNSURLARI OLARAK MEKÂN, ZAMAN VE OLAYLAR

Author:

DİNCER Hazal Feyza1

Affiliation:

1. ANKARA YILDIRIM BEYAZIT ÜNİVERSİTESİ

Abstract

Toplumsal hafıza, toplumun geçmişinde yaşanan olayları bilmesi ve o olayları hatırlaması şeklinde tanımlanabilir. Toplumsal hafıza toplumu yakından ilgilendirdiği için sosyoloji ilminin araştırma konularından birisi olmuştur. Allah, tarih boyunca toplumları dinine çağırmak için peygamberler göndermiştir. Kur’ân-ı Kerim’de de farklı milletlere gönderilen peygamberi ve onların kavimlerini anlatan pek çok kıssa bulunmaktadır. Kur’ân’ı Kerim’de anlatılan bu kıssalar bir hatırlatma yapmaktadır. Bu çevrede çalışmanın amacı toplumsal hafızayı bilimsel kaynaklar bağlamında ele alıp Kur’ân’daki hatırlatma unsurlarını a) ritüeller, b) mekânlar ve c) önemli olaylar ve tarih başlıkları altında incelemektir. Bu bağlamda çalışmanın konusu toplumsal hafızada hatırlatmanın Kur’ânî boyutlarını bilimsel açıdan tahlil etmektir. Çalışmada nitel yöntemin tarihi dokümantasyon tekniği kullanılmıştır. Sonuç olarak, Kur’ân’da geçen kıssalar, kıssalardaki mekanlar ve olaylar, günümüzde de yaptığımız ibadetleri yakından ilgilendirir. Kur’ân bir hafıza zinciri oluşturarak topluma bu olayları hatırlatır. Kur’ân kimi zaman ibret alınması için geçmiş ümmetlerden bahsedilmiş, kimi zaman bir mekânın kutsallığını göstermek için orada yaşanan olayları aktarmış, kimi zaman ise yaptığımız ibadetlerin aslında atalarımıza dayandığını bize göstemiştir. Kur’ân’da geçen hatırlatma unsurları sosyolojik olarak ele alınarak, toplum üzerinde önemli etkileri olduğu görülmektedir.

Publisher

Ozcan Gungor

Subject

General Earth and Planetary Sciences,General Environmental Science

Reference46 articles.

1. Akbulut, Onur - Ekin, Yakın. “Toplumsal Hafıza, Kültür Miras Ve Savaş Alanları Turizmi Üzerine Kavramsal Bir Çalışma”. İnternational Journal of Contemporary Tourism Research. (2021). 150-159.

2. Akın, Mahmut Hakkı. Toplumsallaşma Sözlüğü, Konya: Çizgi Kitabevi, 2011.

3. Alver, Köksal - Doğan, Necmettin. Kültür Sosyolojisi. Ankara: Hece Yayınları, 2013.

4. Assmann, Jan. Kültürel Bellek Eski Yüksek Kültürde Yazı, Hatırlama Politik Kimlik. çev. Ayşe Tekin. İstanbul: Ayrıntı Yayınları, 1997.

5. Atik, Abdulkadir ve Bilginer Erdoğan, Şeyma. “Toplumsal Bellek Ve Medya”. Atatürk İletişim Dergisi. 6. (2014). 1-16.

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3