Affiliation:
1. Marmara Üniversitesi
2. TÜRK-ALMAN ÜNİVERSİTESİ
Abstract
Modernleşme çalışma yaşamında yalnızca mal ve hizmet hareketliliğine değil aynı zamanda insan hareketliliğine de zemin hazırlamıştır. Bu gelişmelerden sadece bekar çalışanlar değil, her ikisi de kariyer sahibi olan eşler de etkilenmiştir. Farklı ülkelere seyahat etmekten çekinmeyen çalışanlar, firmaları için değerli birer insan kaynağı olmuştur. Bu çalışma a) her ikisi de uluslararası kariyer yapan eşlerin kariyer gelişimlerini, b) çift kariyerli eşlerin (ÇKE) karşılaştıkları sorunları çözmek için kullandıkları çözüm stratejilerini ve c) kariyer koordinasyon stratejilerini (KKS) Türkiye bağlamında irdelemektedir. Çalışma Türk kökenli çifte kariyerli eşlerin kariyer koordinasyon stratejilerini ele alan ilk çalışmalardan biri olmasıyla literatüre katkı sağlamaktadır. Veriler, her ikisi de kariyer sahibi olan altı çiftle çevrimiçi görüşmeler yapılarak toplanmıştır. Bu çalışma, çifte kariyerli eşlerin kariyer koordinasyon stratejilerinin daha iyi anlaşılmasını hedeflemiştir. Her ikisi de uluslararası kariyer yapan eşlerin hangi koordinasyon stratejilerini uyguladıkları irdelenmiştir. Kariyer koordinasyon stratejilerinin dinamik özellik sergilediği ve bu stratejilerin, zaman içinde farklı yönlere de evrilebileceği gösterilmiştir.
Publisher
Canakkale Onsekiz Mart University
Reference39 articles.
1. Adler, N.J. (1981). Re-entry: Managing Cross-cultural Transitions, Group & Organization Management, 6(3): 341-356.
2. Alvan, A. (2012). Brain Drain: A Critical Analysis for Turkish Higher Education, İzmir: Gediz Üniversitesi Yayınları.
3. Bradbury, S. (1994). Dual Career Couples in R and D Labs, Research & Technology Management, 37(1): 45-47.
4. Brookfield Global Relocation Services (BGRS). (2015). 2015 Global Relocation Trends Survey. Brookfield Global Relocation Services, Woodridge, IL.
5. Brookfield, G. M. A. C. (2016). Global Expatriation Trends Survey Report 2010, 2013, 2016, Chicago, US: Brookfield Global Relocation Services.