Orta Çağ Avrupası’nda Bir Kimlik İnşası: Germen Asıllı Otto Hanedanlığı’nın Bizans Üzerinden Romalılaşma Çabaları

Author:

Ertaş İlker1ORCID

Affiliation:

1. ERZURUM TEKNİK ÜNİVERSİTESİ

Abstract

Bu çalışma Germen asıllı bir Sakson krallığı olan Otto Hanedanlığı’nın Orta Çağ Avrupası’nda Bizans İmparatorluğu ile kurdukları evlilik ittifakı ekseninde elde etmeye çalıştıkları Romalılık kimliğine odaklanmaktadır. Zira elde edilen veriler Otto Hanedanlığı hükümdarlarının Romalılaşma sürecinde önceliklerinin dini açıdan siyasi ve toplumsal otoritelerini meşrulaştırmak ardından Romalı kimliği ile siyasi liderliklerini sağlamlaştırarak, imparatorluklarını genişletme hedefinde olduklarını göstermiştir. Kendilerini bu amaca adadıkları andan itibaren buldukları her fırsatı değerlendirme gayretinde olan Otto Hanedanlığı, Bizans ile sürekli temas halinde olmuşlardır. Özellikle Bizans İmparatorları VII. Konstantinos ve II. Nikephoros Phokas döneminde bir türlü nihayete erdirilemeyen akrabalık girişiminin, İmparator I. Ioannes Tzimiskes döneminde başarıyla sonuçlandırılmasıyla Romalılaşma hedeflerine bir adım daha yaklaşmışlardır. Bizans ile Theofano üzerinden kurulan akrabalık Otto Hanedanlığı’na, Batı Roma topraklarında siyasi meşruiyet açsısından önemli katkılar sağlamıştır. Diplomasi yoluyla gerçekleştirilen bu evlilik sonrası Bizans imgeleri Otto Hanedanlığı’nın yönetim anlayışlarında ve sanatsal faaliyetlerinde daha fazla ön plana çıkmaya başlamıştır.

Publisher

Selcuk Universitesi Edebiyat Fakultesi Dergisi

Reference59 articles.

1. Althoff, G. (2020). Rules and rituals in medieval power games: A German perspective. Leiden: Brill.

2. Angerhausen, H. Westerman. (1995). Did Theophano leave her mark on the Ottonian sumptuary arts? A. Davids (Ed.), in The empress Theophano: Byzantium and the west at the turn of the first millennium (ss. 244–264). Cambridge: Cambridge University Press.

3. Annales Magdeburgenses. (1859). G. H. Pertz (Ed.), In Monumenta germaniae historica (Vol. XVI, ss. 105–196). Hannoverae: Impensis Biblipolli Avlici.

4. Bachrach, D. S. (2012). Warfare in tenth-century Germany. Boydell & Brewer, Incorporated.

5. Béla, T. (1901). Szájról szájra: A magyarság szálló igéi. Budapest: Athenaeum Irodalmi és Nyomdai Rt.

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3