TÜRKİYE’NİN YEŞİL BÜYÜME PERFORMANSININ PARİS ANLAŞMASI BAĞLAMINDA KARBON VERİMLİLİĞİ ÜZERİNDEN DEĞERLENDİRİLMESİ

Author:

Tarı Özgür Meltem1ORCID

Affiliation:

1. ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ, LAPSEKİ MESLEK YÜKSEKOKULU, FİNANS-BANKACILIK VE SİGORTACILIK BÖLÜMÜ

Abstract

Günümüzde iklim değişikliğinin, Dünya’nın geleceği ile ilgili en ciddi tehditlerden birisi olduğu herhangi bir şüpheye yer kalmayacak şekilde açıklığa kavuşmuştur. İklim değişikliğinin büyük oranda insan faaliyetleri tarafından tetiklendiği de bilinmektedir. Bu nedenle Paris Anlaşması’na taraf olan ülkeler, ortalama yüzey sıcaklığı artışının 2100 yılına kadar sanayileşme öncesindeki seviyeye kıyasla 2,0 ℃ ile sınırlandırılması konusunda anlaşmaya varmıştır. Bu hedef için gerekli sera gazı azalımının ekonomik büyümeden ödün vermeden sağlanabilmesi için yeşil büyüme modeli benimsenmiştir. Bu çalışmada ilk olarak gerçek yeşil büyüme (GYB) tanımı yardımıyla yeşil büyüme modelinin Paris Anlaşması’na uyumu sağlanmıştır. GYB’nin sağlanabilmesi başka bir deyişle 2,0 ℃ hedefine ulaşılabilmesi için yıllık karbon verimliliği artışının %5 olması gerektiği, çalışmada kullanılan küresel ekonomik büyüme projeksiyonu ve sera gazı salımı senaryosu göz önünde bulundurularak gösterilmiştir. Ardından Türkiye’nin GYB performansı, 2004-2020 yılları arasında seçilmiş ülkeler ve ülke grupları ile karşılaştırılmıştır. Türkiye’nin çalışma döneminde kaydettiği görece yüksek büyüme ve karbondioksit salımında sergileyemediği iyileşme nedenleriyle 2,0 ℃ hedefine uzak kaldığı sonucuna varıldığından, toplam enerji temininde teknolojik dönüşüme ihtiyacı olduğu değerlendirilmiştir.

Publisher

International Journal of Economics and Administrative Studies

Reference39 articles.

1. Akimoto, K., Sano, F., Homma, T., Tokushige, K., Nagashima, M. ve Tomoda, T. (2014). Assessment of the Emission Reduction Target of Halving Co2 Emissions by 2050: Macro-Factors Analysis and Model Analysis Under Newly Developed Socio-Economic Scenarios. Energy Strategy Reviews, 2(3-4), 246-256.

2. Baker, S. (2006). Sustainable Development. London and New York: Routledge.

3. Beinhocker, E., Oppenheim, J., Irons, B., Lahti, M., Farrell, D., Nyquist, S. vd. (2008). The Carbon Productivity Challenge: Curbing Climate Change and Sustaining Economic Growth. Sydney: McKinsey Global Institute.

4. Birleşmiş Milletler (BM) (1987). Our Common Future. Oxford: Oxford University Press.

5. Birleşmiş Milletler (BM). (1992). United Nations Framework Convention on Climate Change. Erişim adresi https://unfccc.int/files/essential_background/background_publications_htmlpdf/ application/pdf/conveng.pdf

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3