Affiliation:
1. ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ
Abstract
1997’de John Elkington tarafından kurumsal sosyal sorumluluk raporlaması daha ileri taşınarak sürdürülebilirliğin ölçülmesinde kullanılan üçlü sorumluluk yaklaşımı literatüre kazandırılmıştır. Her geçen gün özellikle borsada işlem gören işletmeler açısından raporlama içeriklerinin zenginleştiği böylece gönüllü açıklamaların genişletildiği görülmektedir. Kamuya açıklanan bu tür bilgiler sorumluluk bağlamında değerlendirilerek işletmelerin şeffaf ve hesap verebilir olduğunu gösterirken zorunlu olarak hazırlayıp sundukları finansal tablo bilgilerinin de manipüle edilmeden güvenilir ve şeffaf bir şekilde sunmaları beklenmektedir. Nitekim bu araştırma ile işletmelerin üçlü sorumluluk açıklamalarının finansal tablo bilgilerinin manipüle edilmesinin belirli bir düzeyde sınırlandırılabileceği düşünülerek üçlü sorumluluk açıklamalarına ilişkin oluşturulan endeksler ve kontrol değişkenleri ile birlikte kazanç yönetimi üzerindeki etkisi incelenmiştir. Araştırma sonucunda, işletmelerin çevre konulu açıklamalarının seviyesi arttıkça kazanç yönetimi uygulama ihtimalinin azalacağı bulgusuna ulaşılmıştır. Ayrıca işletmenin sermayesinin az sayıda ortak elinde bulundurmasının ve BİST Kurumsal Yönetim Endeksi’nde (XKURY) olmasının kazanç yönetimi uygulama ihtimali üzerindeki etkisinin negatif ve anlamlı olduğu; öte yandan aktif karlılık oranının kazanç yönetimi uygulama ihtimalini pozitif ve anlamlı düzeyde etkilediği tespit edilmiştir.
Publisher
International Journal of Economics and Administrative Studies
Reference41 articles.
1. Arslan, Z. (2017). Sürdürülebilirlik ve Kurumsal Marka Entegrasyonunda Sürdürülebilir Kurumsal Marka Kavramı ve Yansımaları. (Yayınlanmamış Doktora Tezi). Yaşar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İzmir.
2. Bansal, P. (2005). Evolving Sustainably: A Longitudinal Study of Corporate Sustainable Development. Strategic Management Journal, 26 (3), 197-218.
3. Beasley, M. S., Carcello, J. V., Hermanson, D. R. ve Lapides, P. D. (2000). Fraudulent Financial Reporting: Consideration of Industry Traits and Corporate Governance Mechanisms. Accounting Horizons, 14 (4), 441-454.
4. Beneish, M. D. (1999). The Detection of Earnings Manipulation. Financial Analysts Journal, 55 (5), 24-36.
5. Binici, Ö. (2011). Kurumsal Yönetim ile Finansal Bilgi Manipülasyonu Arasındaki İlişki: İMKB Metal Eşya, Makine Endeksine Yönelik Bir Uygulama. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Isparta.
Cited by
2 articles.
订阅此论文施引文献
订阅此论文施引文献,注册后可以免费订阅5篇论文的施引文献,订阅后可以查看论文全部施引文献