Affiliation:
1. ALANYA ALAADDİN KEYKUBAT ÜNİVERSİTESİ
Abstract
Sürdürülebilirlik, günümüz ve gelecek nesiller için gelişen, sağlıklı ve dirençli topluluklar oluşturmak amacıyla çevre sağlığı, sosyal eşitlik ve ekonomik canlılığın entegrasyonu şeklinde tanımlanabilir. Çeşitli tanımları bulunan sürdürülebilirlik, kaynakların sınırlı olduğunu, bu kaynakların kullanım şeklinin ortaya çıkarabileceği sonuçların dikkate alınarak uzun vadede ihtiyatlı ve akıllıca kullanılması gerektiğini varsaymaktadır. Bu kapsamda insanlığın geleceği için hayati önem taşıyan ve ortak mal olarak tanımlanan ormanlar, meralar, atmosfer, nehirler, göller, su kaynakları, balık stokları gibi daha birçok doğal kaynağın sürdürülebilir bir şekilde kullanılması gerekmektedir. Çalışmanın amacı, ortak mal olarak ormanların, su kaynaklarının ve balıkçılığın sürdürülebilirliğinin Türkiye özelinde 21. yüzyıldaki seyrinin incelenmesidir. Türkiye’de bu dönemde ormanların sürdürülebilirliği açısından başarılı bir seyir izlenirken su kaynakları ve balıkçılık konusunda sürdürülebilirliğin nispeten istenen düzeyde olmadığı görülmüştür.
Publisher
Kütahya Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanlığı
Reference26 articles.
1. Berkes, F., Feeny, D., McCay B. J. & Acheson, J. M. (1989). The Benefits of the Commons. Nature, 340, 91-93
2. Buck, S. J. (1998). The Global Commons: An Introduction. Washington DC: Island Press.
3. Cox, S. J. B. (1985). No Tragedy on the Commons. Environmental Ethics, 7(1), 49-61.
4. Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü (2024). Toprak Su Kaynakları. https://www.dsi.gov.tr/Sayfa/Detay/754, Erişim Tarihi: 06.01.2024.
5. Falkenmark, M., Lundqvist, J. & Widstrand, C. (1989). Macro-scale water scarcity requires microscale approaches. Natural Resources Forum, 13(4), 258–267.