Affiliation:
1. HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ
Abstract
Bu araştırma ile Türkiye’de ilk defa, okullarda öğrenim gören App Kuşağı’ndaki zorbalık olgusunu ortaya çıkarmak amaçlanmıştır. Araştırmanın modeli, olgubilimdir ve amaçlı örnekleme stratejilerinden ölçüt örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Bu araştırmada öncelikli veri toplama tekniği görüşmedir ve görüşmenin yanı sıra doküman incelemesi de kullanılmıştır. Verilerin analizinde sürekli karşılaştırma yönteminden yararlanılmıştır. Araştırma bulgularıyla, katılımcı öğrencilerin çok yoğun ve uzun süreli biçimde psikolojik/sözel zorbalığa maruz kaldıkları ortaya konulmuştur. Ayrıca bu çalışmada seyirci öğrencilerin zorbalık davranışlarına karşı sessiz kaldıkları ve zorbalığın devam ettirilmesine destek verme biçiminde bir rol izledikleri de saptanmıştır. Bunun yanı sıra, okul yöneticilerinin, öğretmenlerin ve de ailelerin zorbalığa müdahale etmede yetersiz kaldıkları da belirlenmiştir. Son olarak, katılımcı öğrencilerin zorbalık davranışlarından akademik, ruhsal, sosyal ve duygusal yönlerden ağır ve olumsuz biçimde etkilendikleri ortaya çıkarılmıştır.
Publisher
Journal of Computer and Education Research
Reference45 articles.
1. Ary, D., Jacobs, L. C., Razavieh, A. & Sorensen, C. (2006). Introduction to research education (7th ed.). Thomson Wadsworth.
2. Atlas, R. S., & Pepler, D. J. (1998). Observations of bullying in the classroom. The Journal of Educational Research, 92(2), 86-99.
3. Bauman, S., & Hurley, C. (2005). Teachers' attitudes and beliefs about bullying. Journal of School Violence, 4(3), 49-61.
4. Bekiroğlu, D. & Güllühan, N. Ü. (2022). İlkokul öğrencilerinin akran zorbalığına ilişkin deneyimleri: Fenomenolojik bir çalışma. International Dicle Scientific Studies and Innovation Congress. (https://www.researchgate.net/publication/361255463 adresinden alınmıştır).
5. Besag, V. E. (2006). Bullying among girls: Friends or foes? School Psychology International, 27(5), 535-551.