Affiliation:
1. İstanbul Okan Üniversitesi
Abstract
Göç hareketliliği günümüz dünyasının en çok tartışılan konularının başında gelmektedir. Dünya genelindeki bu hareketlilik küresel ölçekte hedeflenen sürdürülebilir kalkınma hedeflerinden 10.7 eşitsizliklerin azaltılması ve düzenli göç için mücadele olarak yer almaktadır. Göç olgusunun oluşmasında ve yaşanmasında itici ve çekici faktörlerin ve bu faktörlerin oluşumunda iletişimin rolünün anlaşılması için kamu politikaları yapıcılara veri sağlanması ulusal düzeyde 11.Kalkınma Planı hedefleri arasındadır. Bu doğrultuda, bu çalışmanın amacı küresel ve ulusal düzeyde sağlıklı kamusal iletişim stratejileri geliştirilebilmesi için alana ve uygulayıcılara katkıda bulunmaktır. Bu amaçla, Sahra- Altı Afrika ülkelerinden Türkiye’ye göç etmiş kişilerle 2022 yılında İstanbul ve Konya’da 10 Afrikalı göçmen ile nitel bir araştırma gerçekleştirilmiştir. Daha iyi bir yaşam, iklim ve coğrafi zorlukların kaynak ülkeden göç etmeye yol açan itici faktörleri oluştururken, iletişim platformlarından edinilen bilgi ve göç etmiş kişilere ait hikayelerin ise çekici faktörleri yarattığı anlaşılmıştır.
Reference35 articles.
1. Adams, A. & Cox, A. L. (2008). Questionnaires, in-depth interviews and focus groups. Cairns, Paul and Cox, Anna L. (eds) içinde Research Methods for Human Computer In-teraction. (s.17-24). İngiltere: Cambridge University Press.
2. Akıncı, B., Nergiz, A. & Gedik, E. (2015). Uyum süreci üzerinde bir değerlendirme göç ve toplumsal kabul. Göç Araştırmaları Dergisi, 2(58), 58-83.
3. Barrero, R.Z. & Yalaz, E. (2018). Qualitative research in European migration studies. İsviçre: Springer Nature.
4. Baysan, Ç. (2018). Arap baharı sonrası Türkiye’ye yerleşen göçmenlerin kariyer değişimleri. (Y.Lisans Tezi). Beykent Üniversitesi İşletme Yönetimi Anabilim Dalı, İstan-bul.
5. Creswell, J. (2013). Nitel araştırma yöntemleri. Ankara: Siyasal Kitabevi