Affiliation:
1. YOZGAT BOZOK ÜNİVERSİTESİ
Abstract
Öz: Bu çalışmada; bir kentin doğal, tarihi, kültürel mirasında yer alan bir ögenin kültürel imgeye, bu imgenin de kültürel ekonomik alanda ve kültür turizminde kenti simgeleyen bir markaya dönüşmesi ele alınmıştır. Çalışmanın amacı, Çorum leblebisi örneklemi üzerinden kültürel küreselleşme karşısındaki yerelin öne çıkma süreçlerinde kent imgelerinin rolü ve önemini tartışmaktır. Konuyla ilgili yazılı ve elektronik kültür ortamından doküman analizi tekniğiyle veri toplanmış ve bu veriler incelenmiştir. Çorum leblebisinin yerel işletmeciler tarafından açılan sanal/dijital alandaki genel ağ sayfaları incelenmiş, e-ticarete dönüşen leblebicilik mesleğini üzerinde durulmuştur. 21.yüzyılda bir kent için bir ürünün “anavatanı” sayılmak yerine, o ürünü kültürel bir imge olarak kültürel ekonomik alanda kullanıp çok yönlü kazanç elde edebilmek ve kültür turizmi alanından pay alabilmek daha önemlidir. Çorum leblebisinin, kültürel imge olarak ekonomik alandaki varlığı ile kültür turizmine katkıları değerlendirilmiş; Türk hediyeleşme geleneği bağlamında Çorum leblebisinin yerel işletmelerde ve genel ağ sayfalarındaki satışlarda kullanılan hediyelik leblebi kutularının yaratıcı tasarımlarına kentin belleğinin yansıtıldığı görülmüştür. Kentin doğal, tarihi ve kültürel mirasının hediyelik leblebi kutularına yansıtılması; kültürün korunmasına, yaşatılmasına, sürdürülebilir olmasına; kültürel ekonomik alanda kente katkı sağlayarak kültür turizminin artmasına vesile olmaktadır.
Reference17 articles.
1. Adorno W.,T. (2008). Kültür endüstrisi, kültür yönetimi. (çev.:N.Ünler, M.Tüzel, E. Gen) ,Ankara: İletişim Yayınları.
2. Akkaya, N. (2016). Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesi’nde kent imgeleri ve günümüz kent markaları tasarımına etkisi. Ankara: Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Yayımlanmamış Doktora Tezi.
3. Avcı, C. (2021a). Kaşar: Ekolojik bir kent imgesi örneği. Kültür Araştırmaları Dergisi, 9, 259-276.
4. Avcı, C. (2021b). Kent ve imge: Televizyon dizilerinde Gaziantep simülasyonu. Milli Folklor, 33 (130): 96-109.
5. Avcı, C. (2021c). Öndüç hediye: Gaziantep’te yataküstü geleneği ve işlevleri. MANAS Sosyal Araştırmalar
Dergisi, 10 (3), 1491-1505.