Affiliation:
1. ISKENDERUN TECHNICAL UNIVERSITY
Abstract
Bu çalışmanın amacı, Kelime İlişkilendirme Testi tekniği ile lisans seviyesinde “muhasebe” dersi alacak öğrencilerin bu dersle ilgili olarak bilişsel yapılarının belirlenmesidir. Araştırma 2021-2022 Eğitim Öğretim yılı Bahar Dönemi’nde işletme bölümlerinde daha önce “Muhasebe” dersi almamış öğrencilerle yapılmıştır. Araştırmaya katılan öğrencilere “muhasebe” anahtar kelimesi verilmiş ve akıllarına ilk gelen 10 kelimeyi yazmaları ve anahtar kavramla ilgili bir cümle kurmaları istenmiştir. Çalışmada kelime ilişki testi sonucu 187 kelime 993 kez tekrar edilmiş ve toplam 93 cümleye ulaşılmıştır. Katılımcıların anahtar kelimeye verdikleri cevaplar incelendiğinde en fazla “para, hesap, gelir-gider, matematik, vergi, hesaplama” kelimelerinin tekrar edildiği tespit edilmiştir. Çalışma sonucunda öğrencilerin dersle ilgili olumlu- olumsuz ön öğrenmelerinin tespiti için Kelime İlişkilendirme Testi’nin kullanılabileceği ve bu sayede öğrencilerin derse ilgilerini artıracak öğrenme ortamlarının hazırlanmasına katkı sağlayacağı yorumu yapılmıştır.
Publisher
Turkiye Serbest Muhasebeci Mali Musavirler ve Yeminli Mali Musavirler Odalari Birligi
Reference40 articles.
1. Allahverdi, M., Alagöz, A., ve Ortakarpuz, M. (2018). The use of ınformation technology ın accountıng education and observatıon of conceptual change through word assocation test. In International Scientific Symposium “Economics, Business ve Finance”. 100-110.
Altıntaş, S., Kabaran, G. G., ve Kabaran, H. (2018). Öğretmen adaylarının eğitim programı kavramına ilişkin bilişsel yapılarının kelime ilişkilendirme testi ile belirlenmesi. Turkish Studies, Volume 13/4, 1397-1411.
2. Ay, M. (2011). Conceptual frameworks of university students regarding accounting. African Journal of Business Management, 5(5), 1570-1577.
3. Aygün D, Gerekan B. (2012). Muhasebe dersini ilk defa alan öğrencilerin derse yönelik algılarının tespiti: Karşılaştırmalı bir alan Araştırması. Yönetim ve Ekonomi Araştırmaları Dergisi, 0(18), 48 - 63.
4. Aysan, M. (1979), Türkiye’de muhasebe eğitimi nasıl yapılmalıdır? I. Türkiye Muhasebe Eğitimi Sempozyumu, İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi Muhasebe Enstitüsü, Marmaris.
5. Balbağ, M. Z. (2018). Fen Bilgisi öğretmen adaylarının hız ve sürat kavramlarına ilişkin bilişsel yapıları: Kelime İlişkilendirme Testi (KİT) uygulaması. Dicle Üniversitesi Ziya Gökalp Eğitim Fakültesi Dergisi, (33), 38-47.