Affiliation:
1. BOLU ABANT İZZET BAYSAL ÜNİVERSİTESİ
2. BOLU ABANT İZZET BAYSAL ÜNİVERSİTESİ, BOLU MESLEK YÜKSEKOKULU
Abstract
Turizm talebinin tahmini gelecekte ülkelerin karar vericilerinin turizmde doğru planlama yapabilmesi amacıyla en çok kullanılan yöntemleri oluşturacaktır. Bu tahminleme sayesinde kullanılacak iş gücü, mal ve hizmet üretiminde verimli sonuçlar sağlanabilecektir. Bu nedenle bu çalışmada Türkiye’de ve Türkiye dışında gerçekleştirilmiş olan talep tahminleri çalışmalarının incelenmesidir. Bu çalışma için alan yazın taranması yapılırken, kalitatif ve kantitatif yöntemlere ait çalışmalara ulaşılmaya çalışılmıştır. Alan yazın taraması 1990- 2022 yılları arasında yapılan çalışmalardır. Aşağıda iki ayrı başlık altında bulunan makaleler incelenmiş olup, detaylı bilgiler verilmiştir.
Publisher
International Journal of Western Black Sea Social and Humanities Sciences
Reference44 articles.
1. Aksakal, M. ve Çilan, Ç. (2015). Türkiye ‘ye Yönelik Turizm Talebinin Görünürde İlişkisiz Regresyon Modelleri ile İncelenmesi. International Journal of Economic and Administrative Studies, 14, 235-256.
2. Basak,R. Bentley, J., McCaffrey III ,D. Bouldin, A, Banahan III ,B. (2015).The role of perceived impact on relationship quality in pharmacists willingness to influence indication-based off-label prescribing decisions. Social Science & Medicine, 132 ,181-189.
3. Belkayalı, N. ve Akpınar,N. (2009) Yalova Termal Kaplıcaları’nın Rekreasyon ve Turizm Amaçlı Kullanımının Ekonomik Değerinin Seyahat Maliyeti Yöntemi ile Tespit Edilmesi. Coğrafi Bilimler Dergisi, 7, 177-184.
4. Belber, B. ve Turan, A. (2015). Termal Turizm İşletmelerinde, Turistik Tüketicilerin Tatmin Düzeylerine Etki Eden Faktörlerin Belirlenmesi: Kırşehir İli Üzerine Bir Uygulama. İşletme Araştırmaları Dergisi, 7, 457-481.
5. Bozkurt, K., Pekmezci, A. ve Tekin, H. A. (2022). Box-Jenkins Yöntemiyle Turizm Talebinin Tahmin Edilmesi: Türkiye Örneği, Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi, Cilt 33, Sayı 2, Güz: 77 - 86