Affiliation:
1. Türk Silahlı Kuvvetleri
Abstract
Araştırmanın amacı, Türkiye’de hala etkin bir çalışma alanı haline gelmemiş olan Psikolojik Otopsi yönteminin tanıtılmasıdır. Bu bağlamda; psikolojik otopsi yönteminin şüpheli ölüm, kadın cinayetleri ve intihar risk faktörlerinin saptanmasındaki rolü açısından incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışmada Psikolojik Otopsi yönteminin tanımı, uygulama alanları, uygulama tekniği ve süreci, uygulamanın hedefi ve sınırlılıkları ele alınmıştır. Sonuç olarak intihar ve şiddet olguları sayısal olarak artış göstermekte ve toplumsal bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu olguların araştırılması, toplumumuzdaki risk faktörlerinin belirlenmesi ve bunlara ilişkin önlemler alınabilmesi için Psikolojik Otopsi uygulamalarının arttırılması önem taşımaktadır.
Reference21 articles.
1. Ak, M., Özmenler, K. N. ve Özşahin, A. (2009). Psikolojik Otopsi ve Türkiye’deki Uygulamaları. Anadolu Psikiyatri Dergisi, 10, 332-335
2. Altındağ, A., Özkan, M. Ve Oto, R. (2005). Suicide in Batman, Southeastern Turkey. Suicide Life Threat Behav, 35: 478-482.
3. Brent, D.A. (1989). The Psychological Autopsy: Methodological Considerations For The Study of Adolescent Suicide. Suicide and Life-Threatening Behavior, 19(1).
4. Canter, D. V. (2000). Psychological autopsies. Encyclopedia of Forensic Sciences. Elsevier, London, UK.
5. Caulkins, C.G. (2019). The Psychological Autopsy: What, Who, and Why. The Forensic Mental Health Practitioner, 2(1).