Affiliation:
1. BİNGÖL ÜNİVERSİTESİ, SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ, HEMŞİRELİK BÖLÜMÜ, ÇOCUK SAĞLIĞI VE HASTALIKLARI HEMŞİRELİĞİ ANABİLİM DALI
Abstract
Amaç: Son yıllarda birçok insan çeşitli nedenlerle göç etmek zorunda kalmaktadır. Hemşireler göç eden veya mülteci olarak belirtilen kişilerin temel sağlık ihtiyaçlarını karşılamada önemli bir role sahiptir. Bu araştırmada hemşirelik öğrencilerin çocuklara yönelik empatik eğilimleri ile mülteci çocuklara yönelik tutumlarının belirlenmesi amaçlanmıştır.
Gereç ve Yöntemler: Kesitsel-tanımlayıcı-korelasyonel bu araştırma Türkiye'nin doğusunda bir devlet üniversitedeki hemşirelik öğrencileriyle yürütülmüştür. Herhangi bir örneklem seçimine gidilmemiş ve evrenin tümüne ulaşılmaya çalışılmıştır. Araştırma 284 kişiyle tamamlanmıştır. Veriler; tanıtıcı bilgi formu, Empatik Eğilim Ölçeği, Mülteci Çocuklara Yönelik Tutum Ölçeği kullanılarak toplanmıştır. Veri analizlerinde SPSS 25 paket programı kullanılmıştır.
Bulgular: Öğrencilerin %64,8'inin kadın, %25,7'sinin dördüncü sınıf öğrencisi olduğu belirlenmiştir. Ayrıca katılımcıların büyük çoğunluğunun akademik başarısının ve ekonomik durumunun orta düzeyde olduğu görülmüştür. Katılımcıların yarısından fazlasının bölümü isteyerek tercih ettiği ve %48,9'unun duygusal kişilik yapısında olduğunu belirtilmiştir. Öğrencilerin her iki ölçekten de orta seviyede puan ortalamalarına sahip olduğu belirlenmiştir. Empatik Eğilim Ölçeği ile Mülteci Çocuklara Yönelik Tutum Ölçeğinin tutum ve duygu alt boyutları arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki olduğu saptanmıştır.
Sonuç: Hemşirelik öğrencilerinin empatik eğilim ve mülteci çocuklara yönelik tutumlarının orta seviyede olduğu belirlenmiştir. Duygusal kişilik yapısında olduğunu belirten öğrencilerin empatik eğilimleri ile mülteci çocuklara yönelik tutumlarının daha olumlu olduğu görülmüştür. Öğrencilerin empatik eğilimlerini ve mültecilerle ilgili tutumlarını belirleyen durumları kapsamlı olarak belirlemek için geniş örneklem büyüklüğüne sahip gruplarla çalışılması gerekmektedir.
Funder
Çalışmaya ilişkin hiçbir kurum ya da kişiden finansal destek alınmamıştır.
Publisher
Kirikkale Universitesi Tıp Fakultesi Dergisi
Reference25 articles.
1. International Organization for Migration. Resettlement and Movement Management. 2022. Accessed date/Erişim tarihi: 11 Haziran 2023:https://turkiye.iom.int/ resettlement-and-movement-management#:~:text= Arefugeeissomeonewho inaparticularsocialgroup.
2. United Nations High Commissioner for Refugees. Refugee Data Finder. United Nations High Commissioner for Refugees. 2022. Accessed date/Erişim tarihi: 15 Haziran 2023: https://www.unhcr.org/refugee-statistics/.
3. Dumancı V, Gür C. An assessment on migration, integration and acces to the right to education in Turkey. KAREFAD. 2022;10(1):29-44.
4. Heidke P, Howie V, Ferdous T. Use of healthcare consumer voices to increase empathy in nursing students. Nurse Educ Pract. 2018;29:30-34.
5. Richardson C, Percy M, Hughes J. Nursing therapeutics: Teaching student nurses care, compassion and empathy. Nurse Educ Today. 2015;35(5):e1-5.