Affiliation:
1. Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Neonatoloji Bilim Dalı
Abstract
İnsanlarda ‘severe acute respiratory syndrome coronavirus 2’ (SARS-CoV-2) olarak adlandırılan yeni coronavirüs suşuna bağlı enfeksiyonlar ilk olarak 2019 yılında görülmeye başlamış ve Mart 2020 yılında dünya sağlık örgütü tarafından COVİD-19 pandemisi kabul edilmiştir. Bununla birlikte bireysel, toplumsal ve ülkesel bazda farmakolojik olmayan müdahaleler hayatımıza girmiş ve pandemi yavaşlatılmaya çalışılmıştır. Bu farmakolojik olmayan müdahaleler ile sadece SARS-CoV-2 değil, diğer solunum sistemini tutan viral ajanlarda etkilenmiştir. Özellikle küçük çocuklar ve yenidoğanlarda ciddi alt solunum yolu enfeksiyonu yapan başta respiratuvar sinsityal virüs, rinovirüs ve respiratuvar enterovirüsler olmak üzere diğer tüm virüslerin toplumda görülmesinde ve enfeksiyon şiddetinde değişiklikler ortaya çıkmıştır. Bu derlemede özellikle respiratuvar sinsityal virüs, influenza virüs, rinovirüs ve respiratuvar enterovirüsler, adenovirüs, insan metapnömovirüs ve parainfluenza üzerinde durularak pandemi öncesi, pandemi sırası ve pandemi sonrasında görülme sıklıkları ve yenidoğan üzerindeki farklılaşan etkilerine değinilmiştir. COVID-19 pandemisi sırasında elde edilen bu bulgular gelecekte başka bir virüsün yol açabileceği olası bir pandemi yönetiminde ışık tutucu olacaktır.
Publisher
Kirikkale Universitesi Tıp Fakultesi Dergisi
Reference49 articles.
1. World Health Organization. Director-General's remarks at the media briefing on 2019-nCoV on 11 February 2020.https://www.who.int/dg/speeches/detail/who-director-general-s-remarks-at-the-mediabriefing-on-2019-ncov-on-11-february-2020 (12- 03-2020)
2. World Health Organization. Non-pharmaceutical public health measures for mitigating the risk and impact of epidemic and pandemic influenza (2019). https://www.who.int/publications/i/item/non-pharmaceutical-public-health-measuresfor-mitigating-the-risk-and-impact-of-epidemic-and-pandemic-influenza
3. Pan American Health Organization. Non-pharmaceutical interventions (NPIs): Actions to limit the spread of the pandemic in your municipality. Non Pharmaceutical Interventions (NPIs).pdf (2004).
4. Qualls N, Levitt A, Kanade N, Wright-Jegede N, Dopson S, Biggerstaff M, et al. CDC Community Mitigation Guidelines Work Group. Community Mitigation Guidelines to Prevent Pandemic Influenza- United States, 2017. MMWR Recomm Rep. 2017;66(1):1-34.
5. Chow EJ, Uyeki TM, Chu HY. The effects of the COVID-19 pandemic on community respiratory virus activity. Nat Rev Microbiol. 2023;21(3):195-210.