Affiliation:
1. KIRIKKALE ÜNİVERSİTESİ, TIP FAKÜLTESİ
Abstract
Tarih boyunca, her dönem ve coğrafyada göç olgusu karşımıza çıkmaktadır. Göç, ekonomik, siyasi, sosyo-kültürel ve doğal nedenlerle gerçekleşebilmektedir. Göçler zorunlu, isteğe bağlı, düzenli veya düzensiz olarak sınıflandırılabilir. Göçün gerek göç eden kişi ve kişiler üzerinde gerek ise göç edilen toplum üzerinde pek çok etkisi vardır. Ekonomik, toplumsal ve psikososyal etkiler en çok hassas grupları etkilemektedir. Özellikle kadın, çocuk, yaşlı ve engelli bireyler temel sağlık hizmetlerine erişmekte güçlük çekmekte, pek çok fiziksel sağlık sorunları yaşamakta, bulaşıcı ve kronik hastalıklar ile mücadele etmekte ve yetersiz beslenmektedirler. Ayrıca, göç edilen kültürlere uyum sağlamada zorlanmakta ve psikolojik anlamda ciddi olarak etkilenmektedirler. Bu derlemede; göçün çeşitleri, nedenleri ve hassas gruplar üzerine etkileri ayrıntılı olarak ele alınmaktadır.
Publisher
Kirikkale Universitesi Tıp Fakultesi Dergisi
Reference42 articles.
1. Oral B. Sosyolojik bir olgu olarak göç tanımı, nedenleri ve göç kuramları. Türkiye Klinikleri - Halk Sağlığı Özel Konular. 2017;3(1):1-8.
2. Sironi A, Bauloz C, Emmanuel M. Glossary on Migration, International Migration Law. 34th ed.Geneva. International Organization for Migration (IOM), 2019.
3. Barışık S. Göç kavramı, tanımı ve türleri. In: Barışık S, ed. Küreselleşen Dünyada Fırsat Eşitliği Arayışında Uluslararası Göç ve Türkiye'nin Suriye Deneyimi. Gazi Kitabevi, 2020:1-24.
4. Ekici S. Göç ve insan. Birey ve Toplum Dergisi. 2015;5(9):9-22.
5. Tamer M. Göç, göçün nedenleri ve uluslararası göç üzerine kavramsal bir analiz. Journal of Social and Humanities Sciences Research. 2020;7(60):2808- 18.