Affiliation:
1. GIRESUN UNIVERSITY
2. Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi
Abstract
Amaç: Tıkayıcı periferik arter hastalığı tedavisinde aterektomi veya stent implantasyonu gibi ek tekniklerin balon anjioplastinin etkinliğini arttırmak için kullanılabilecekleri bildirilmekte olup aterektomi işleminin ciddi plakların hacminin azaltılması, balon anjiyoplasti için gerekli olan basınçların düşürülmesi ve damarın yeniden şekillendirilmesine imkân sağlama prensibi temelinde gerçekleştirdiği bildirilmektedir. Bu işleme yönelik mevcut verilerin genellikle tıkayıcı periferik arter hastalarını içeren çok az sayıdaki tek kollu veriler ve tek merkezli çalışmalarla sınırlı olduğu bildirilmektedir. Çalışmamızda infrainguinal tıkayıcı arteryel hastalıklı hastalarda aterektomi deneyimimize ait erken dönem sonuçlarımızı yayınlamayı ve literatür eşliğinde tartışmayı amaçladık.
Gereç ve Yöntemler: Retrospektif çalışmamız şikâyetleri nedeniyle başarılı endovasküler revaskülarizasyon uygulanmış tıkayıcı infrainguinal arteryel hastalıklı hastalardan periferik rotasyonel aterektomi işlemi uygulanmış olanlarda gerçekleştirildi. Çalışmaya dahil edilen hastaların tıkayıcı infrainguinal arteryel hastalığı işlem öncesinde görüntüleme yöntemleri ile tespit edilmişti. Aynı seansta hibrit revaskülarizasyon prosedürü uygulanmış, akut tromboembolektomi uygulanmış, endovasküler anevrizma tamiri uygulanmış, mevcut hastalıkları nedeniyle periferik bypass operasyonu uygulanmış hastalar çalışmaya dahil edilmediler. Tüm işlemler angiografi ünitesinde veya skopi cihazı eşliğinde kalp ve damar cerrahisi ameliyat salonunda gerçekleştirilmişti.
Bulgular: Çalışmada değerlendirilen 13 hastanın yaş ortalaması 65.23±13.57 idi. İşlemlerin 3 tanesinde intraprosedürel diseksiyon saptandı ve eş zamanlı stent implantasyonu ile tedavi edilmişlerdi. İşlemlerin 8 tanesinde stent implantasyonu (diseksiyon veya yetersiz lümen açıklığı nedeniyle) gerçekleştirilmişti. Çalışma hastalarının işlem sonrası servis takibinde mortalite ve psödoanevrizma saptanamamıştı.
Sonuç: Özellikle ciddi kalsifikasyonlar ve uzun segment oklüzyonların varlığında aterektomi ygulanmasının tıkayıcı infrainguinal arteryel hastalıkta güvenli ve etkili bir tedavi alternatifi olabileceğini ve bununla ilgili prospektif çalışmalar yapılmasının faydalı olacağını düşünmekteyiz.
Publisher
Kirikkale Universitesi Tıp Fakultesi Dergisi