Affiliation:
1. ZONGULDAK BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ, DENİZCİLİK FAKÜLTESİ
2. İSTANBUL TEKNİK ÜNİVERSİTESİ
Abstract
Tonaj ve değer olarak küresel ticaretin taşınmasında en büyük paya sahip olan denizyolu taşımacılığından kaynaklanan emisyonların dünya toplamı içindeki payı günden güne artmaktadır. Uluslararası Denizcilik Örgütü, bu gidişatı engellemek adına gemilerden kaynaklı emisyonların azaltılmasına yönelik regülasyonlar yayınladı. Bu regülasyonlara göre gemilerden kaynaklı çeşitli zararlı gazlara ait emisyon oranları yıllar içerisinde daha da azaltılacaktır. IMO 2020 kuralları çerçevesinde gemilerden kaynaklı kükürt gazı emisyonlarının azaltılmasına odaklanılmışken, 2050 yılı itibariyle karbon salınımlarının sıfırlanması beklenmektedir. Bu çerçevede denizcilik işletmeleri arasında hali hazırda üst seviyede seyreden rekabet sahası genişleyecektir. Bu kapsamda işletmelerin kendi kaynaklarını geliştirerek rekabetçi avantaj yakalayabileceğini savunan kaynak temelli bakış açısı yakıt teknolojisinin gelişimine uyum açısından denizcilik işletmelerine rehber olabilecektir. Bu çalışmada IMO 2050 kuralları kapsamında karbonu sıfırlayan alternatif gemi yakıtları çeşitli yönlerden değerlendirilmiştir. Alternatif yakıtlar içerisinden doğalgaz, metanol, amonyak ve hidrojen ele alınmış, teknik, ekonomik, lojistik vb. özellikleri detaylandırılmıştır. Değerlendirme kapsamında alternatiflerin teknik, ekonomik, lojistik vs. açılardan güçlü ve zayıf yönleri ortaya konulmuştur. Bu bağlamda alternatif gemi yakıtları rekabetçi avantaj kapsamında ele alınarak teoriye katkı sağlanmıştır. Alternatif yakıtların kullanımı, tedariği, depolanması gibi konularda bilgi verilmesi ile uygulayıcılara bir bilişsel çerçeve sunulmuştur.
Publisher
TMMOB Gemi Muhendisleri Odasi
Reference66 articles.
1. ABS, (2021). Sustaınabılıty Whıtepaper Hydrogen as Marıne Fuel, https://maritimecyprus.com/wp-content/uploads/2021/06/ABS-hydrogen-as-marine-fuel.pdf [Online] [Erişim 21.03.2022].
2. ABS, (2022). Hydrogen as Marine Fuel Whitepaper, https://absinfo.eagle.org/acton/media/16130/hydrogen-as-marine-fuel-whitepaper [Online] [Erişim 21.02.2022].
3. Advanced Motor Fuels, (2022). Ammonia, https://www.iea-amf.org/content/fuel_information/ammonia [Online] [Erişim 21.03.2022].
4. Andersson, K., Brynolf, S., Hansson, J., & Grahn, M. (2020). Criteria and Decision Support for A Sustainable Choice of Alternative Marine Fuels. Sustainability, 12(9), 3623.
5. Bahadori, A. (2014). Natural gas processing: technology and engineering design. Gulf Professional Publishing.