Abstract
Dünyada hızla artan plastik kullanımı ile beraber polimerler farklı şekillerde işlenmektedir. Plastik işleme yöntemlerinden en önemlilerinden birisi enjeksiyonla kalıplamadır. Tüm endüstriyel üretimlerde hatalar; malzemeden, üretim şartlarından ve personelden kaynaklı meydana gelmektedir. Enjeksiyonla kalıplama yönteminde ise birleşme izi oluşumu ürün ve kalıp tasarımından kaynaklı olup sık rastlanan hatalardan biridir. Bu hata ürünün kullanım esnasında hasara uğramasına neden olmaktadır. Yapılan çalışmada, %30 cam elyaf katkılı Poliamid 6 (PA6) malzemenin bir ürün numunesi üzerinde iki farklı yolluk girişi (YG1-2) ile kalıplanması gerçekleştirilmiştir. Enjeksiyonla kalıplama sonunda numune üzerindeki farklı girişlerden kaynaklı oluşan birleşme izi oluşumu ele alınarak incelenmiştir. Numune ürün plastik kilit mekanizması elemanıdır. Tasarlanan numunenin gerilme analizi yapılarak Moldex3D® simülasyon programı ile analiz edilmiştir. Birleşme izinin malzeme üzerindeki konumu gözlemlenmiş ve birleşme izinin farklı bölgeye kaydırılması ile üretilmiş numunelerin çekme, darbe ve sertlik testleri karşılaştırılmıştır. Birleşme izinin, zorlanmanın minimum olduğu bölgeye kaydırılması ile mekanik özelliklerin pozitif yönde artış gösterdiği tespit edilmiştir.
Publisher
European Journal of Science and Technology
Subject
General Earth and Planetary Sciences,General Environmental Science
Reference13 articles.
1. Bociąga, E., ve Skoneczny, W. (2020). Characteristics of injection molded parts with the areas of weld lines, polimery.doi: dx.doi.org/10.14314/polimery.2020.5.1.
2. Demirer A., Polimer Teknolojisi ve Kalıplama Prosesi, ders notları, SUBÜ. Teknoloji fakültesi, Sakarya, 2022.
3. Demirer A., ve Güney, Z. The Effect of Weld Line on Mechanical Properties of Injection Moulded Polyamide 6 Reinforced Different Filling, International Advanced Researches & Engineering Congress, Osmaniye, Türkiye, 16-17 Kasım 2017.
4. Dzulkiplia, A.,ve Azuddin, M. (2017). Study of the Effects of Injection Molding Parameter on Weld Line Formation, Procedia Engineering, 184. doi: 10.1016/j.proeng.2017.04.135.
5. Hwan Oh, G., Jeong, H.J., Park, S., ve Kim, H.S. (2018). Terahertz time-domain spectroscopy of weld line defects formed during an injection moulding process. 157.doi: https://doi.org/10.1016/j.compscitech.2018.01.030.