Enhansement of Antimicrobial Properties and Biocompatibity of PVC Blood Bags by Physical Adsorption Technique

Author:

ARSLAN Gülşah1ORCID,KARADEMİR Fikret2ORCID,AYHAN Fatma1ORCID

Affiliation:

1. MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ, FEN FAKÜLTESİ, KİMYA BÖLÜMÜ, BİYOKİMYA ANABİLİM DALI

2. MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ, MUĞLA MARMARİS SAĞLIK YÜKSEKOKULU

Abstract

Tek kullanımlık kan torbaları içine alınan kan dondurulmadan en fazla 1 hafta dayanıklıdır. Kan torbalarının içinde antikoagülan olarak sodyum sitrat bulunur. Dondurulduktan sonra çözülerek hastalara verilen kan vücut tarafından etkin şekilde değerlendirilememektedir. Hasta vücutlarının verilen kanı daha etkin bir şekilde kullanabilmesi adına ve kanın daha uzun süre dayanım kazanması ve dondurulup-çözülen kanın şekilli kan hücrelerinde bozulmaları engellemek amacıyla kan torbası iç yüzeyinde bazı yüzey modifikasyon işlemleri yapılmıştır. Dondurulmadan verilecek kanın hastanın iyileşme sürecine etkisinin daha büyük olacağı açıktır. Ticari kan torbalarının biyouyumluluğun arttırılması ve antibakteriyel özellik kazanımı için yüzey modifikasyonu gerçekleştirilmiştir. Bu amaçla, Medikal özellikli Polivinil klorürden (medical grade PVC) üretilmiş tek kullanımlık kan torbalarının kan ile temas halinde olan yüzeylerinin özelliklerinin değiştirilmesinde fiziksel adsorpsiyon yöntemi kullanılmıştır. Konvansiyonel kimyasal adsorbsiyon yöntemleri ile gelen safsızlıkların ve toksisite faktörlerinin azaltılması ve yüzey adsorbsiyon kapasitesinin arttırılması amacıyla bu yöntem seçilmiştir. Sonraki yüzey modifikasyon işlemlerinde fiziksel adsorbsiyon kullanılmıştır. Bu bağlamda kan torbalarının iç yüzeyleri üç farklı yöntem ile modifiye edilmiştir. Fiziksel adsorpsiyon yönteminde biyomalzeme yüzeyleri PEG, AgNP ve PEG+AgNP olmak üzere üç farklı şekilde modifiye edilmişlerdir. Araştırmada Muğla yöresi Liquidambar orientalis Mill. (Sığla ağacı) bitkisinin yaprak özütü kullanılarak gümüş nanoparçacık sentezi gerçekleştirilmiştir. FTIR spektrumları ile yüzeyde oluşan fonksiyonel grup değişimleri belirlenmiş, biyouyumlu malzeme olan PEG’in de biyomalzeme yüzeyindeki varlığı benzer şekilde fonksiyonel gruplar ile doğrulanmıştır. Modifiye edilen yüzeylerin antimikrobiyal aktivitelerini belirlemek amacı ile nazokomyal mikroorganizmaların üremeleri Disk difüzyon yöntemi ile belirlenmiştir. Bakteriler (P. aeruginosa, E. coli, S. aureus, K. pneumoniae, Metisilin dirençli S. aureus) Nutrient besi ortamında, C. albicans ise Saboraud dekstroz besi ortamında aktifleştirildikten sonra Muller Hinton agar bulunan Petri kutularına ekilmişlerdir. Yüzey özellikleri değiştirilen ve belli büyüklükte hazırlanan biyomalzemeler 2 cm aralıklarla besiyerine yerleştirilip inkübasyona bırakılarak süre sonunda inhibisyon zonları ölçülmüştür. İşlem görmemiş yüzeylerde antimikrobiyal aktivite % 50 iken Fiziksel adsorpsiyon denemerinde bu değer % 89’a ulaşmıştır. Sonuç olarak önerilen Fiziksel adsorpsiyon yöntemi ile nazokomyal mikroorganizma türlerine karşı antimikrobiyal aktivite kazandırmak için kullanılabileceği belirlenmiştir.

Funder

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, BAP Birimi

Publisher

European Journal of Science and Technology

Subject

General Earth and Planetary Sciences,General Environmental Science

Reference39 articles.

1. Ahmed S, Ahmad M, Swami BL, Ikram S. A review on plants extract mediated synthesis of silver nanoparticles for antimicrobial applications: A green expertise. J Adv Res 7, 17–28, 2016.

2. Arslan P, Tayyar A.E, Tekstil Alanında Kullanılan Antimikrobiyal Maddeler, Çalışma Mekanizmaları, Uygulamaları ve Antimikrobiyal Etkinilik Değerlendirme Yöntemleri, Düzce Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi, 4 935-966, 2016.

3. Aytav E.G, Cebeci M.D, Küçükönder H, Hastane Enfeksiyonlarına Neden Olan Mikroorganizmalar Ve Bunların Antimikrobiyal Ajanlara Gelişen Dirençlilik Paterninin Araştırılması.

4. Awwad AM, Salem NM, Abdeen AO. Green synthesis of silver nanoparticles using carob leaf extract and its antibacterial activity. Int J Ind Chem. 4: 29, 2013.

5. Bahrami N, Bayliss D, Chope G, Penson S, Perehinec T, Fisk ID, Cold Plasma: A New Technology to Modify Wheat Flour Functionality. Food Chemistry 202: 247-253, 2016.

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3