Affiliation:
1. KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ
Abstract
Günümüzde yapılan ampirik bulguları olan çalışmalarda istatistiki yöntemlerin kullanılması kaçınılmaz hale gelerek büyük bir önem kazanmıştır. Ancak karmaşık doğası ve teknik gereklilikleri dolayısıyla öğrencilerin istatistik kaygıları olabilmektedir. Bu noktada veri ve analizin sıklıkla kullanıldığı sağlık yönetimi alanında lisansüstü eğitim gören öğretim elemanlarının istatistiksel kaygı düzeylerinin araştırılmasına ihtiyaç duyulmuştur. Araştırma kapsamında Türkiye’deki üniversitelerde görev yapan öğretim elemanlarına online olarak iletilen ankete katılım sağlayan 44 kişinin verileri ile araştırma gerçekleştirilmiştir. Katılımcıların istatistiksel kaygı düzeylerinin ortalama olarak 2,53 düzeyinde olduğu saptanmıştır. Cinsiyet, lisansüstü eğitim düzeyi ve dönemi, istatistik dersi alma değişkeni yönünden istatistiksel kaygı düzeyleri arasında anlamlı farklılığa rastlanılmamıştır. Sadece katılımcıların yaşı bağlamında bir fark görülmüştür. 30 yaş ve üzerindeki katılımcıların kaygı düzeylerinin daha düşük olduğu saptanmıştır. Bununla birlikte gruplar arasında istatistiksel kaygı düzeyi en düşük olan grubun doktora tezinin istatistiklerini kendisi yapan grup olduğu saptanmıştır (x=1,24).
Publisher
European Journal of Science and Technology
Subject
General Earth and Planetary Sciences,General Environmental Science
Reference15 articles.
1. Onwuegbuzie A.J. (2004). Academic procrastination and statistics anxiety, Assessment & Evaluation in Higher Education,29:1, 3-19.
2. Zeidner, M. (1991). Statistics and mathematics anxiety in social science students—some interesting parallels, British Journal of Educational Psychology, 61, 319–328.
3. Onwuegbuzie, A. J., DaRos, D. & Ryan, J. (1997). The components of statistics anxiety: a phenomenological study, Focus on Learning Problems in Mathematics, 19(4), 11–35.
4. TDK (2022). Türk Dil Kurumu Sözlüğü. https://sozluk.gov.tr/
5. Macher, D., Paechter, M., Papousek, I., & Ruggeri, K. (2012). Statistics anxiety, trait anxiety, learning behavior, and academic performance. European journal of psychology of education, 27(4), 483-498.