Mikro Rüzgâr Türbin Modelleri Üzerine Bir Araştırma

Author:

İÇEL Yasin1ORCID

Affiliation:

1. ADIYAMAN UNIVERSITY, TECHNICAL SCIENCES VOCATIONAL SCHOOL

Abstract

İnsanoğlunun geçmişten günümüze kadar olan en büyük sorunlarından biri enerji ihtiyacı olup teknolojinin günden güne ilerlemesiyle birlikte hayatın tüm evresindeki gereksinimlerini enerji kaynakları karşılamıştır. Günümüzde iklim değişiklikleri ele alınırken gelecekteki dünya enerji ihtiyaçlarını karşılamak için konvansiyonel enerji kaynakları üzerinde daha fazla baskı oluşmaktadır. Sürdürülebilir enerji kaynaklarından biri rüzgâr enerjisidir. Fosil yakıtlarla karşılaştırıldığında rüzgâr enerjisi, bugün dünyanın karşı karşıya olduğu birçok çevre sorununun (sera etkisi, atmosfer, toprak ve su kirliliği) çözülmesine yardımcı olan alternatif bir enerji çözümüdür. Ancak büyük ölçekli rüzgâr enerji santrali kurulumunun iklim şartlarına ve çevreye potansiyel etkileri (yüksek desibelde gürültü oluşturmaları, yerleşim yerlerine yakın kurulamamaları, göçmen kuşlara ve tabiata zarar vermeleri, şebekeye aktarma ve depolama sorunları, kurulumda yüksek maliyetler gerektirmesi, ışık kirliliği ve görüntü kirliliği oluşturmaları vb.) olduğundan, merkezi olmayan mikro rüzgâr türbinleri bu etkileri minimize etmek için sürdürülebilir bir seçenektir. Bu derleme çalışması mikro rüzgâr türbinlerinin üstünlüklerini ve farklı kanat sayısına sahip mikro türbinleri uygulanabilirliğini göstermek amacıyla yapılmıştır. Çok kanatlı (6 ve üstü) mikro rüzgâr türbinlerinin daha verimli olduğu belirtilmiştir. Ancak çalışmalar genellikle simülasyon ağırlıklı olduğundan deneysel çalışmalar yapılması ve mikro rüzgâr türbinlerinin yerleşim alanlarında kullanılabilirliğini göstermek gerekmektedir.

Publisher

European Journal of Science and Technology

Subject

General Earth and Planetary Sciences,General Environmental Science

Reference24 articles.

1. Akour, S.N., Al-Heymari, M., Ahmed, T. &. Khalil, K.A. (2018). Experimental and theoretical investigation of micro wind turbine for low wind speed regions. Renewable Energy, 116, 215-223.

2. Dursun, B. (2006). Dikey eksenli bir Darrieus tübin dizayn edilmesi ve kanat üretimi. Yüksek Lisans Tezi, Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü, Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Gebze, Türkiye.

3. Ertan, M. (2022). Kütahya’nın seçilen ilçeleri için rüzgâr potansiyelinin değerlendirilmesi ve teknik analizi. Yüksek Lisans Tezi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Kütahya Dumlupınar Üniversitesi, Kütahya, Türkiye.

4. ETKB (2022a). TC Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı. https://enerji.gov.tr/eigm-yenilenebilir-enerji-kaynaklar-ruzgar / Erişim Tarihi: 20.01.2023.

5. ETKB (2022b). TC Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı. https://enerji.gov.tr/bilgi-merkezi-enerji-ruzgar/ Erişim Tarihi: 20.01.2023.

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3