Affiliation:
1. Sağlık Bilimleri Üniversitesi Hamidiye Hemşirelik Fakültesi
2. MALTEPE ÜNİVERSİTESİ
Abstract
Amaç: Bu araştırma COVID-19 pandemisi sırasında hemşirelerin fiziksel ve mental sağlık durumlarını incelemek ve fiziksel ve mental sağlık durumları ile tanıtıcı ve mesleki özellikleri arasında fark olup olmadığını belirlemek amacıyla yapılmıştır.
Yöntem: Bu tanımlayıcı ve kesitsel araştırmanın evrenini İstanbul’ da bulunan bir eğitim ve araştırma, iki şehir ve bir devlet hastanesinde çalışan hemşireler (N=1300) oluşturmuştur. Gelişigüzel örnekleme ile ulaşılan 350 hemşire örneklemi oluşturmuştur. Veriler Tanıtıcı Bilgi Formu ve Kısa Form-36 (KF-36) Sorgulama Formu ile toplanmıştır.
Bulgular: Araştırmaya katılan hemşirelerin büyük çoğunluğunun kadın ve 18-28 yaş aralığında olduğu, fiziksel ve mental sağlık durumlarının kötü olduğu, bir önceki yıla göre sağlık durumunda algılanan değişikliğin kötü, cinsiyet, medeni durum, çocuk sahibi olma ve eğitim durumunun, fiziksel ve mental sağlık üzerinde etkili olduğu bulundu.
Sonuç: COVID-19 pandemi sürecinde kesin tedavisi olmayan bir virüs ile mücadele etmek sağlık çalışanlarında, özellikle de hastalar ile daha yakın temasta olan ve uzun süre vakit geçiren hemşirelerin fiziksel ve mental sağlığını etkilemiştir. Büyük çoğunluğu çalışma hayatında henüz çok yeni olan hemşirelerin fiziksel ve mental sağlık durumlarının kötü olması hemşirelerin fiziksel ve mental sağlığını geliştirmeye yönelik gerekli düzenlemelerin ve girişimlerin yapılması gerektiğini ortaya koymaktadır.
Subject
General Earth and Planetary Sciences,General Environmental Science
Reference39 articles.
1. Aktaş G, Özvurmaz S. (2019). Quality of life of nurses and determination of affecting variables. Journal of Nursing Science, 2, 14-18.
2. Ayyıldız O. (2020). Coronavirüs pandemisi: sağlık çalışanlarının küresel mobbingi. Meyad Akademi, 1(1), 1-11.
3. Bayat D, Polat Olca S. (2023). Covid 19 pandemisinin hemşirelerinin psikolojik sağlamlık anksiyete ve kullanım kullanımına etkisi. Sağlık Akademisyenleri Dergisi, 10(1), 146-154.
4. Bumin G, Tatlı İY, Cemali M, Kara S, Akyürek G. (2019). The comparison of the quality of sleep, stress, well-being and reaction time among health care professionals with shift and day workers. Journal of Hacettepe University Faculty of Nursing, 6(3), 170-176.
5. Clemente-Suárez VJ, Dalamitros AA, Beltran-Velasco AI, Mielgo-Ayuso J, Tornero-Aguilera JF. (2020). Social and psychophysiological consequences of the COVID-19 pandemic: An extensive literature review. Frontiers in Psychology, 11, Article 580225.