Affiliation:
1. Ankara Şehir Hastanesi
Abstract
Amaç: Bu çalışmada penil fraktürde cerrahi tedavinin komplikasyon olarak daha avantajlı olduğu ancak cerrahi sonrasında da özellikle ikinci kez cerrahi gerektirecek kadar ciddi komplikasyonların görülebileceğini göstermek amaçlandı.
Gereç ve Yöntem: 05.04.2019 ve 28.07.2021 tarihleri arasında penil fraktür tanısı konulan 31 hastanın verileri retrospektif olarak değerlendirildi. 3 hasta verilerine ulaşılamaması nedeni ile dışlandı. Penil fraktür onarımı yapılan 21 hasta grup 1 ve cerrahi istemediğinden konservatif olarak izlenen 7 hasta grup 2 olarak iki gruba ayrıldı. Penil fraktür nedenleri, acil servise başvuru süreleri, ultrasonografik (USG) görüntülemeleri incelendi. Tüm hastalar cerrahi veya konservatif tedavinin altıncı ayında IIEF-15 formu ile değerlendirildi. Ayrıca operasyondan sonra penil nodül ve kurvatür, ağrılı ereksiyon açısından değerlendirildi.
Bulgular: Grup 1 için median yaş 43±14,52 Grup 2 için 47±14,71 idi. Grup 1 hastalar için tunika defekti 7,02±3,26, grup 2 için 6,85±4,98 idi. İki grup arasında komplikasyon ve erektil disfonkisyon (ED) varlığı karşılaştırıldığında Grup 2 de anlamlı olarak daha fazla komplikasyon geliştiği ve daha fazla ED’ ye neden olduğu saptandı.
Sonuç: Penil fraktürün komplikasyon olarak daha az olan tedavisi cerrahi tedavidir ancak cerrahi tedavinin de ikinci kez cerrahi müdahale gerektirecek komplikasyonlara neden olabileceği unutulmamalıdır.
Subject
General Earth and Planetary Sciences,General Environmental Science