Cultural Diplomacy in Turkish Foreign Policy in the 100th Anniversary of the Republic

Author:

ÖZKAN Ahmet1ORCID

Affiliation:

1. ANKARA HACI BAYRAM VELİ ÜNİVERSİTESİ

Abstract

20. yüzyılda küresel alanda yaşanan gelişmeler sistem içerisinde bulunan imparatorlukların dağılmasıyla yeni bir boyuta taşınmıştır. Özellikle 18. yüzyılda yaşanan gelişmelerle birlikte ulus devletler ortaya çıkmaya başlamıştır. 20. Yüzyılın ilk çeyreğinde ortaya çıkan bu devletlerden bir tanesi de Türkiye Cumhuriyeti olmuştur. Cumhuriyetin ilan edildiği 1923 yılından günümüze bir asrı geride bırakan Türkiye, bu yüz yıllık zaman dilimi içerisinde pek çok iç ve dış politik gelişmeye şahitlik etmiştir. Yeni kurulan Cumhuriyetin kendi içerisinde yaşadığı gelişmelere ek olarak küresel sistemde yaşanan gelişmeler Türkiye’nin dış politiğini derinden etkilemiştir. Bilindiği üzere dış politikanın kullanımında pek çok araç mevcuttur ve bu araçlardan bir tanesi de diplomasidir. Diplomasi kendi içerisinde zorlayıcı diplomasi, ekonomi diplomasisi ve kültürel diplomasi olmak üzere pek çok çeşide sahiptir. Türkiye kurulduğu günden bugüne geçen yüz yıllık zaman diliminde diplomasiyi etkin bir şekilde kullanmaya çalışmıştır. Bu çalışma kapsamında yumuşak güç olarak da nitelendirebileceğimiz kültürel diplomasi, Türkiye açısından tarihsel arka planıyla birlikte irdelenmiştir. Bu inceleme yapılırken, özellikle, Soğuk Savaş sonrasında Türkiye’nin etkin dış politika konseptiyle hareket ederek tesis ettiği ve kültürel diplomasinin yürütücüsü olan kurumlar olarak nitelendirilen Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı, Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı, Yunus Emre Enstitüsü ve Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı ayrıntılı olarak irdelenmiştir.

Publisher

Ankara Yildirim Beyazit Universitesi

Subject

General Medicine

Reference34 articles.

1. Acar, C. (1991). Soğuk Savaş Süpergüçlerin Hakimiyet Kavgası. Ankara: Ötüken Yayınları.

2. Arı, T. (2008). Uluslararası İlişkiler ve Dış Politika (7 b.). Bursa: MKM Yayıncılık.

3. Arı, T. (2013). Uluslararası İlişkilere Giriş (4 b.). Bursa: MKM Yayıncılık.

4. Ekşi, M. (2015). Kültürel Diplomasi ve Yunus Emre Enstitüsü. (Ed. M. Şahin ve B. S. Çevik). Türk Dış Politikası ve Kamu Diplomasisi (s. 345-365). Ankara: Nobel Yayınları.

5. Erol, H. (2018). Bir Kültürel Diplomasi Örneği: Türk İşbirliği ve Koordinasyonu Ajansı'nın Kafkasya'daki Faaliyetleri. The Journal of Academic Social Science, 6(75), s. 300-309.

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3