Türkiye’de Kataloglama Eğitimi

Author:

BAYTER Mustafa1ORCID

Affiliation:

1. ANKARA YILDIRIM BEYAZIT ÜNİVERSİTESİ

Abstract

Amaç: Tarihsel süreçler göz önüne alındığında kataloglamanın değişen ve gelişen bir yapıda olduğu anlaşılmaktadır. Bu değişim ve gelişim süreçleri, beraberinde kataloglama kuralları ile ilgili yeni bilgileri ve değişimleri de getirmiştir. Söz konusu değişimlerle her önceki kuralın üzerine yenileri eklenmiş, çıkartılmış veya yeni düzenlemeler yapılmıştır. Böyle bir değişim ve gelişim süreci kataloglama işini yapan bilgi profesyonellerinin iyi eğitilmesini zorunlu kılmaktadır. Temelde her yeni duruma ve olaya geçiş süreci eğitim ile sağlanmalıdır. Bu çalışmanın amacı Ülkemizde bilgi ve belge yönetimi bölümlerindeki kataloglama konusundaki eğitim çalışmalarını incelemek ve kataloglama eğitiminin nasıl olması gerektiğini ortaya koymaktır. Yöntem: Araştırma, kataloglama eğitimi ile ilgili bilimsel yayınların taranması ve Ülkemizde bilgi ve belge yönetimi bölümlerinin web sayfalarının incelenmesinden oluşturuldu. “Kataloglama” ve “kataloglama eğitiminin” terimleriyle yapılan taramalardan elde edilen bilimsel yayınlardan yararlanıldı. Çalışmada “belgesel tarama yöntemi” ve “betimleme yöntemi” kullanılmıştır. Bulgular; Bilgi ve belge yönetimi bölümlerinde kataloglama derslerinin sayıları açısından değerlendirildiğinde bölümler arasında eşitsizlik olduğu tespit edilmiştir. Bölümlerde yeteri kadar kataloglama alanında yetişmiş öğretim üyesini olmadığı saptanmıştır. Kataloglama ve sınıflama alanında Ankara Üniversitesi ve Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesinin daha ön planda olduğu tablolarda görülmektedir. Sonuç: Bilgi ve belge bölümlerinden mezun olan meslektaşlarımız program farklılıkları nedeniyle birbirleriyle aynı bilgilere sahip değildir. Kataloglama ve sınıflama dersleri bazı bölümlerde farklı içeriklerde veriliyor. Bazı bölümlerde de dersler hoca eksikliği nedeniyle verilememektedir. Özgünlük: Bu çalışma; ülkemizdeki BBY bölümlerinde kataloglama eğitimlerinin tespiti, dersleri veren öğretim üyelerinin doktora konuları, konuyla ilgili yayınları ve kataloglama eğitiminin nasıl olması gerektiğinin verilmesi açısından özgündür.

Publisher

Ankara Yildirim Beyazit Universitesi

Subject

General Medicine

Reference36 articles.

1. Artukoğlu, A. (1979). Türkiye’ de kütüphanecilik eğitimine genel bakış. Türk Kütüphaneciliği, 28(1-2), 1-11.

2. Atılgan, D. (1995). Türkiye’ de kütüphaneciliğin gelişimi. Türk Kütüphaneciliği, 9(1), 10-20.

3. Atılgan, D. (1999) Türkiye’de kütüphanecilik eğitimi ve yeni bin yılda hedefler. bilginin serüveni dünü, bugünü, yarını…. içinde. (ss.144-163) Türk Kütüphaneciler Derneği.

4. Atılgan, D. (2004). Kataloglama eğitimindeki yenilikler ve Türkiye’deki durum. S. Arslantekin ve F. Özdemirci (Haz.). Kütüphaneciliğin Destanı Uluslararası Sempozyum Bildiriler içinde (s.211-221).Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü.

5. Avcı, M. (2017). Atatürk dönemi kütüphanecilik faaliyetleri (1923-1938) [Doktora tezi, Ankara Üniversitesi Türk İnkılâp Tarihi Enstitüsü]

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3