Affiliation:
1. TRAKYA ÜNİVERSİTESİ, SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU
2. TRAKYA ÜNİVERSİTESİ, SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ
Abstract
Amaç: Çalışmamızda, sensörinöral işitme kayıplı bireylerin rehabilitasyonunda cihaz verimliliğini artırmak için işitme cihazı kullanan bireylerde rahatsız edici ses seviyesinin işitme cihazı programlamasında kullanılmasını yaygınlaştırmayı ve böylece işitsel dinamik ranjın işitme cihazlı bireylerde aktif kullanılmasının, konuşmayı anlama ve ayırt etme becerilerini artırmasını amaçladık.
Yöntem: Çalışmamıza 18-75 yaşları arasında yaş ortalaması 42.56 ± 21.49 olan 23 erkek, 19 kadın olmak üzere toplam 42 birey dâhil edildi. Normal işiten bireyler Grup1, sensörinöral işitme kaybı olan ve işitme cihazı kullanan bireyler Grup2 olarak ve Grup2 kendi içinde 3 alt grupta değerlendirildi. Bireylerin işitme cihazı olmadan işitme ve konuşma testlerinin değerlendirilmesi (Grup 2A), Bireylerin UCL değeri girilmeden ayarlanmış işitme cihazı kullanırken değerlendirilmesi (Grup 2B), Bireylerin UCL değeri girildikten 6 ay sonra işitme ve konuşma testlerinin değerlendirilmesi (Grup 2C) yapılarak, tüm gruplar ve ölçümler karşılaştırıldı.
Bulgular: Grup1’in konuşmayı ayırt etme skoru ortalaması ile Grup2’nin ortalama karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı farklılık gözlendi (p=0.00). Grup2A ve 2B arasındaki konuşmayı ayırt etme skorları değişimlerinde istatistiksel olarak anlamlı bir artış gözlendi (p=0.00). Grup2B ve 2C arasındaki SDS değişimlerinde istatistiksel olarak anlamlı bir artış gözlendi (p=0.00).
Sonuç: Çalışmamız sonucunda, işitme cihazı ayarına rahatsız edici ses seviyesinin (UCL) girilmesinin, bireylerin dinamik aralıklarının etkili bir biçimde kullanılmasını sağlayarak işitme cihazını daha verimli kullanmalarına ve cihazdan rahatsızlık duymadan dinlemesini sağlayıp bireylerin iletişim becerilerine olumlu etkisinin olacağını düşündük.
Publisher
Trakya Üniversitesi Faculty of Health Sciences
Reference24 articles.
1. 1.Maroonroge S, Emanuel DC, Letowski TR. Basic anatomy of the hearing system. Helmet-Mounted Displays: Sensation, Perception and Cognition Issues Fort Rucker, Alabama: US Army Aeromedical Research Laboratory. 2000:279-306.
2. 2.Stephenson J, editor WHO Report Predicts Hearing Loss for 1 in 4 People Worldwide by 2050. JAMA Health Forum; 2021: American Medical Association.
3. 3.Hannula S, Bloigu R, Majamaa K, Sorri M, Mäki-Torkko E. Audiogram configurations among older adults: prevalence and relation to self-reported hearing problems. International Journal of Audiology. 2011;50(11):793-801.
4. 4.Cummings C, Flint P, Haughey B, Robbins K, Thomas J, Harker L, et al. Cummings otolaringoloji baş ve boyun cerrahisi. Baskı Güneş Tıp Kitabevi. 2007.
5. 5.Gürboğa C, Kargın T. İşitme engelli yetişkinlerin farklı ortamlarda kullandıkları iletişim yöntemlerinin/becerilerinin incelenmesi. Ankara University Journal of Faculty of Educational Sciences (JFES). 2003;36(1):51-64.