Affiliation:
1. İskenderun Teknik Üniversitesi
Abstract
Lojistik hizmetleri, küreselleşme ile birlikte ekonominin destekleyici gücü olarak kabul edilmektedir. Lojistik sektöründeki gelişmeler, ülke ekonomisini gelir yaratmaya teşvik ederek, yeni istihdam alanları sağlayarak, yatırımları, özellikle doğrudan yabancı yatırımları ve artan ticaret hacimlerini olumlu yönde etkileyerek ekonomik büyümeyi arttırmaktadır. Bununla beraber, doğrudan yabancı yatırımların kısa vadeli talep çekme etkisi ve uzun vadeli arz etkisi yaratarak ekonomik büyümeyi etkilemesi beklenmektedir. Bu çalışmada lojistik performans etkisi, doğrudan yabancı yatırımlar ve ekonomik büyüme ilişkisinin 20 OECD ülkesi (ABD, Kanada, Almanya, Fransa, Hollanda, Lüksemburg, İtalya, Birleşik Krallık, Danimarka, Belçika, İsveç, İsviçre, İspanya, Norveç, Portekiz, Türkiye, Finlandiya, Polonya, Slovakya, Yunanistan) için ampirik olarak test edilmesi amaç edinilmiştir. Ampirik analizlerde değişkenlerde; var olan uç değerleri dikkate alan ve normallik varsayımına dayalı olmaması gibi özellikleri nedeniyle ortalama regresyon yöntemine göre avantajlara sahip olan panel kantil regresyon analizi yöntemi tercih edilmiştir. Elde edilen bulgular, lojistik performans endeksinin kişi başına gelirin düşük ve orta değerlerinde ekonomik büyümeyi olumlu yönde etkilediğini göstermektedir. Buna karşın kişi başına gelirin üst düzeylerinde ise lojistik performans endeksi ile kişi başına gelir arasında anlamlı bir ilişki tespit edilememiştir. Eğitim, sabit sermaye yatırımları ve sağlık değişkenlerinin kişi başına geliri olumlu yönde etkilediği sonuçlarına ulaşılmıştır. Kişi başına gelirin gerek düşük gerekse orta ve üst değerlerinde doğrudan yabancı yatırımlar ve kişi başına gelir arasında anlamlı bir ilişki elde edilememiştir.
Publisher
Sirnak Universitesi Iktisadi ve Idari Yaklasimlar Dergisi
Subject
Computer Networks and Communications,Hardware and Architecture,Software
Reference27 articles.
1. Akkaya, M. (2019). “Gelişen Piyasalarda Doğrudan Yabancı Sermaye Yatırımı, Ekonomik Özgürlük ve Ekonomik Büyüme İlişkisi”. TESAM Akademi Dergisi, 6 (1), s. 283 - 303.
2. Bardakçı, H., Erdoğdu, A. ve Barut, A. (2020). “G-7 Ve E-7 Ülkelerinde Lojistik Performans, Ekonomik Büyüme ve Finansal Gelişme İlişkisi”. İnsan ve Toplum Bilimleri Araştırmaları Dergisi, 9 (5), s. 4154-4166.
3. Bozma, G., Başar, S. İ. ve Aydın, S. (2017). “Lojistik Performansının Ekonomik Büyüme Üzerindeki Etkisi”. The International New Issues in Social Sciences, 5 (5) , s. 401-414, https://dergipark.org.tr/tr/pub/tinisos/issue/52902/699375
4. Brewer, T. L., ve Young, S. (1997). “Investment Incentives and the International Agenda”. The World Economy, 20 (2), s. 175–198.
5. Campos, N. F. ve Kinoshita, Y. (2002). “Foreign Direct Investment as Technology Transferred: Some Panel Evidence from the Transition Economics”. William Davidson Working Paper, Sayı: 438, s. 1-33.
Cited by
1 articles.
订阅此论文施引文献
订阅此论文施引文献,注册后可以免费订阅5篇论文的施引文献,订阅后可以查看论文全部施引文献