Affiliation:
1. SAĞLIK BAKANLIĞI AFYONKARAHİSAR DEVLET HASTANESİ
2. ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ, SAĞLIK YÜKSEKOKULU
Abstract
Amaç: Bu çalışma ile Covid-19 pandemisinin, kamu hastanelerinde pandemide en çok kullanılan tıbbı cihaz envanter sayısı ile kurumun mali tablolarına meydana gelen değişimlerin ortaya konması amaçlanmıştır.
Gereç ve Yöntem: Araştırma Sağlık Bakanlığına bağlı C grubu bir hastanenin Covid-19 dönemi,öncesi ve sonrası yıllara (2018, 2019, 2020, 2021 ve 2022) ait; personel sayılarındaki değişim, gelir, gider ve bütçe kalemlerinde meydana gelen değişim, Covid-19 teşhisli hasta sayıları (poliklinik-yatan), hastane geneli hasta müracaatları ile Covit-19 salgınında hastanın teşhis ve tedavisi için kurum tarafından tedarik edilen ve en çok kullanılan 9 (dokuz) kalem tıbbi cihaz envanterinde meydana gelen değişimler yatay analiz yöntemi ile değerlendirilmiştir.
Bulgular: Ortaya çıkan bulgularda Covid-19 ile birlikte özellikle hemşire, ebe ve sağlık teknisyeni sayısındaki artış dikkat çekmektedir. Ayrıca hastanenin yatırım giderlerinde 2020, 2021, 2022 yıllarında 2019 yılına göre kayda değer bir düşüş izlenmiştir. Yatırım giderlerindeki bu düşüşün aksine hastanenin tıbbi malzeme, laboratuvar ve ilaç giderlerinde yıllar itibarı ile artış görülmüş ve 2022 yılında 2019 yılına göre %191,0 oranında artış olmuştur. Araştırmada Covid-19 ile birlikte hastanenin fatura gelirlerinde %16,3’lük bir düşüş görülmektedir. Ancak 2021 ve 2022 yılında Covid-19 seyrinin hafiflemesi, hastanelerin tüm branşlarda hasta kabulüne başlamaları ile fatura gelirlerinde %34,1 ve %63,8 oranlarında artış görülmektedir. Ayrıca hastane envanterinde başta ventilatör cihazı olmak üzere hasta başı monitörü, pulseoksimetre ve ateş ölçer cihaz sayılarında da belirgin miktarda artış gözlenmiştir.
Sonuç: Hastanenin gelir-gider, envanter, personel sayılarında Covid-19 ile birlikte kaynak yetersizliği söz konusu olmuşsa da takip eden yıllarda kaynak ihtiyacı özellikle tıbbı ekipman ve personel açısından karşılanmaya çalışılmıştır. Bu açıdan sağlık kurumlarında olağan dışı durumlar ve kriz anlarında sorunların aşılması bakımından kriz yönetimi planlarının yapılması, hızlı karar verme mekanizmalarının oluşturulması ile beklenmedik durumlara hazırlıklı olunması büyük önem taşıdığı düşünülmektedir.
Publisher
University of Health Science