Affiliation:
1. SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ, TIP FAKÜLTESİ, TIP PR.
2. SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ, TIP FAKÜLTESİ
Abstract
Amaç: Hipertansiyon (HT) tüm dünyada yaygın görülen kronik bir hastalıktır ve kardiyovasküler hastalık (KVH) için en yaygın risk faktörüdür. Non-dipper HT, dipper HT ile karşılaştırıldığında artan kalp hastalığı ve hedef organ hasarı riskiyle ilişkilendirilmiştir. Bu çalışmanın amacı, HT tanısı alan hastalarda dipper ve non-dipper patern ile sistemik immün inflamasyon indeksi (SII) arasında ilişki olup olmadığını araştırmaktır.
Materyal ve Metot: Çalışmamız tek merkezli ve retrospektif olarak yürütüldü. 24 saatlik ayaktan kan basıncı takibi (AKBT) yapılan 242 yeni hipertansiyon tanısı alan hastayı içeriyordu. Hastalar HT profillerine göre iki gruba ayrıldı. 94 hastada dipper HT, 123 hastada ise non-dipper HT tespit edildi. SII, trombosit sayısı x nötrofil sayısı / lenfosit sayısı formülü kullanılarak hesaplandı. SII değeri, ilk uygulama sırasında ölçülen hemogram parametreleri kullanılarak hesaplandı. Bu iki grup istatiksel yöntemler ile karşılaştırıldı.
Bulgular: 24 saatlik tansiyon holter takibine göre sırasıyla 94 hastada (%43,5) dipper ve 123 hastada (%56,5) non-dipper hipertansiyon saptandı. Temel klinik ve demografik özellikler değerlendirildiğinde iki grup arasında yaş, cinsiyet dağılımı, vücut kitle indeksi, diyabetes mellitus ve hiperlipidemi olup olmaması açısından istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı (Tablo.1). SII değeri non-dipper HT grubunda anlamlı olarak yüksekti (sırasıyla 561±263, 758±298, p < 0,001). Tüm parametreler Tablo.3’te verildi.
Sonuç: Bu çalışma, SII'nin, esansiyel hipertansiyonda gece kan basıncındaki yetersiz azalmayı öngörmede yararlı bir belirteç olduğunu gösterdi. Non-dipper hipertansif hastalarda SII değerleri inflamasyonla yakından ilişkilidir. Hipertansiyon hastalarında yüksek SII değeri, non-dipper HT hastalarının belirlenmesinde erken uyarı parametresi olarak kullanılabilir.
Publisher
SDU Journal of Health Sciences