Sivas İli Kangal-Çartıl Yöresi Kromit Cevherlerinin Sarsıntılı Masa Zenginleştirme Devresi Akışlarının Çeşitli Teknikler Kullanılarak Tane Şekilleri Açısından İncelenmesi

Author:

ULUSOY Ugur1ORCID,ATAGÜN Osman Nuri2

Affiliation:

1. SİVAS CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ, MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ

2. SİVAS CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ

Abstract

Bu çalışmanın amacı; Sivas ili Kangal yöresinde faaliyet gösteren Aksu Madencilik kromit zenginleştirme tesisindeki iri ve ince sarsıntılı masa zenginleştirme devrelerinden alınan temsili örneklere ait tanelerin şekillerinin hızlı ve güvenilir sonuçlar veren dinamik görüntü analizi (DGA) ile incelenmesi, taramalı elektron mikroskop (SEM) ve stereo-mikroskop analizleriyle karşılaştırılması ve masa ayırmasındaki etkisinin yorumlanmasıdır. Her bir ölçümde 10,000’den fazla tanenin sayıldığı en az 4 tutarlı ölçümün ortalamasına göre, konsantre ürünlerinin (%95 güven aralığında) besleme, ara ürün ve artık ürünlerine göre en yüksek dairesellik (C) değerine sahip, artık ürünlerinin ise en düşük C değerine sahip (en uzun) tanelerden oluştuğu bulunmuştur. Bu sonuç, farklı şekilde tanelerin masa yüzeyi üzerinde farklı hareketler yapmasına dayandırılmaktadır. DGA görüntüleri, SEM görüntüleri ve stereo-mikroskop görüntüleri DGA sonuçlarını desteklemektedir ve literatürde daha önce bildirilen çalışmalar ile uyumludur. Sonuçlar, aynı boyut aralığında sarsıntılı masa ayrımında sadece tane yoğunluğunun değil aynı zamanda tane şeklinin de ayırmaya etkisi olduğunu göstermektedir. Bu çalışma kromitin gravite zenginleştirilmesi devrelerinde, sarsıntılı masalara beslemek için daha yuvarlak taneler üreten öğütme sistemlerinin tercih edilerek daha yüksek ayırma veriminin elde edilebilmesine ışık tutacaktır.

Publisher

Bilimsel Madencilik Dergisi

Subject

Industrial and Manufacturing Engineering,Geotechnical Engineering and Engineering Geology

Reference37 articles.

1. Ahmed, M. M. 2011. Optimization of a jigging process using statistical technique. International Journal Coal Preparation and Utilization. 31, 112–123.

2. Allen, T. 1990, Particle size measurement. fourth ed. New York: Chapman & Hall.

3. Aplan, F. F. 2003. Chapter 6: Gravity Concentration, Fuerstenau, M. C. ve Han, K. N. (Ed.). Principles of Mineral Processing. Littleton, Co: SME. 185-219.

4. Boucher, D. 2017, Observation of iron ore particle flow in a mineral spiral concentrator by position emission particle tracking (PEPT), [Doktora tezi]. [Montreal]: McGill University.

5. Brits, B. R. 1991, Effect of particle size in gravity separation processes at Palabora, South Africa, Palabora Mining Company, South Africa, Institution of Mining and Metallurgy, African Mining ’91, Institution of Mining and Metallurgy.

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3