Abstract
Τι κρύβεται πίσω από τη συχνά παρατηρούμενη δυσκολία των μαθητών να κατανοήσουν αντι-διαισθητικές εξηγήσεις από τα πεδία των φυσικών επιστημών και των μαθηματικών; Υποθέτουμε ότι οι μαθητές ερχόμενοι στο σχολείο έχουν ήδη διαμορφώσει θεωρίες για το πώς λειτουργεί ο κόσμος στηριζόμενοι σε πληροφορίες που λαμβάνουν από το εξωτερικό περιβάλλον μέσω των αισθήσεων. Οι θεωρίες αυτές όμως ενδέχεται να έρχονται σε αντίθεση με τις επιστημονικές εξηγήσεις οι οποίες αρκετά συχνά θεωρούνται ότι είναι αντι-διαισθητικές, αφού δεν προκύπτουν από τις καθημερινές μας παρατηρήσεις μέσω των αισθήσεων και δεν επιβεβαιώνονται από αυτές. Για να επιτευχθεί η μάθηση απαιτείται η αναδιοργάνωση των αρχικών θεωριών των μαθητών· απαιτούνται δηλαδή πολλαπλές εννοιολογικές αλλαγές --οντολογικές, επιστημολογικές και αναπαραστασιακές-- όπως περιγράφεται στην προσέγγιση της Θεωρίας Πλαισίου για τη μάθηση με εννοιολογική αλλαγή. Στο παρόν Ειδικό Αφιέρωμα του περιοδικού παρουσιάζονται πέντε εργασίες που βασίζονται στην ίδια θεωρητική προσέγγιση για τη μάθηση αντι-διαισθητικών εξηγήσεων με εννοιολογική αλλαγή. Οι συγγραφείς επεκτείνουν την προσέγγιση της Θεωρίας Πλαισίου περιγράφοντας τις δυσκολίες των μαθητών να κατανοήσουν αντι-διαισθητικές εξηγήσεις των φυσικών επιστημών και των μαθηματικών και προτείνουν διδακτικές πρακτικές που θα μπορούσαν να υποστηρίξουν τη μάθηση αντι-διαισθητικών εξηγήσεων.
Publisher
National Documentation Centre (EKT)
Reference31 articles.
1. Baillargeon, R., (1995). A Model of Physical Reasoning in Infancy. In C. Rovee-Collier & L.P. Lipsitt (Eds.) Advances in infancy research, vol. 9. (pp. 305-371). Ablex.
2. Βοσνιάδου, Σ. (2019). Η θεωρία πλασίου και οι εκπαιδευτικές προεκτάσεις της. Στο Ν. Κυριακοπούλου & Ε. Σκοπελίτη (Επιμ.) Νόηση και Μάθηση υπό το πρίσμα της Εννοιολογικής Αλλαγής: Σύγχρονες Έρευνες και Προβληματισμοί (σσ. 19-34). Gutenberg.
3. Carey, S., (1985). Conceptual Change in Childhood. Bradford Books, MIT Press.
4. Carey, S. & Spelke, E. (1994). Domain-Specific Knowledge and Conceptual Change.], In L. A. Hirschfeld & S. A. Gelman (Eds.), Mapping the mind: Domain specificity in cognition and culture. Cambridge University Press. https://doi.org/10.1017/CBO9780511752902.009
5. Clement, J. (2013). Roles for explanatory models and analogies in conceptual change. In S. Vosniadou (Ed.), The international handbook of conceptual change (2nd ed., pp. 412-446). Routledge. https://doi.org/10.4324/9780203154472