Affiliation:
1. GAZIANTEP UNIVERSITY, İSLAHİYE FACULTY OF ECONOMICS AND ADMINISTRATIVE SCIENCES
2. GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ, İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ
Abstract
Turizm, dünya çapında ulusal ekonomiler için en büyük endüstrisinden birisi olarak kabul edilmektedir. Turizm, ekonomik büyüme, istihdam, sürdürülebilir kalkınma gibi ülkelerin çeşitli hedeflerinin gerçekleştirilmesine katkıda bulunan küresel bir sistem olarak bilinmektedir. Bu sektör, özellikle gelişmekte olan ve daha az gelişmiş bölgelerin küresel ekonomiye katılımlarını sağlayan birkaç ekonomik sektörden biri olarak giderek daha fazla dikkat çekmektedir. Sektörün önemi dikkate alındığında, bu araştırmanın temel amacı 2019 yılı verilerine göre dünya genelinde en yüksek turizm gelirlerine sahip olan ilk 10 ülkenin inovasiyon değişkeni yanı sıra turizm sektörü gelirini etkileyen bazı değişkenlerin 2015-2019 döneminde incelenmesidir. Araştırma kapsamında, panel veri analizi kullanarak tahminler yapılmıştır. Elde edilen bulgulara göre incelenen dönemde, reel döviz kuru değişkeni incelenen ülkelerin turizm gelirlerini olumsuz etkilerken, global yönetişim değişkeni bu ülkelerin turizm gelirlerini olumlu etkilediği ortaya çıkmıştır. Bunun yanı sıra inovasiyon değişkeni olarak ele alınan global inovasyon endeksi değişkeni incelenen ülkelerin turizm sektörü gelirlerini etkilemediği sonucu ortaya çıkmıştır.
Publisher
Journal of Yasar University
Subject
General Earth and Planetary Sciences,General Environmental Science
Reference37 articles.
1. Abizadeh, S., Tosun, M.S. (2007). Open trade and skilled and unskilled labor productivity in developing countries: A panel data analysis, The Journal of International Trade & Economic Development, 16(3), 383-399.
2. Aldebert, B., Dang, R. J., Longhi, C. (2011). Innovation in the tourism industry: The case of Tourism@, Tourism Management, 32, 1204-1213.
3. Bull, I., Willard, G. E. (1993). Towards a theory of entrepreneurship, Journal of Business Venturing, 8(3), 183-195.
4. Baaijens, S., Nijkamp, P. (2000). Meta-analytic methods for comparative and exploratory policy research: an application to the assessment of regional tourist multipliers." Journal of Policy Modeling 22.7 (2000): 821-858.
5. Carvalho, L., Costa, T. (2011). Tourism Innovation – A Literature Review Complemented By Case Study Research, Book of Proceedıngs Vol. I – International Conference on Tourism & Management Studies – Algarve. https://www.tmstudies.net/index.php/ectms/article/viewFile/173/211 (Erişim Tarihi 10.01.2022).