Abstract
Uluslararası taşımacılık birçok farklı modelle gerçekleştirilmektedir. Bu modeller arasında en büyük paya sahip olan taşımacılık türü deniz yolu taşımacılığıdır. Deniz yolu taşımacılığında farklı tiplerde gemiler bulunmaktadır. Bu gemi tipleri arasında tanker gemileri, yük taşıma alanlarını ve farklı yükleri alma kapasitelerini etkileyen çeşitli tonaj ve yapısal farklılıklara sahiptir. Kimyasal tanker tipi gemiler, denizcilik sektöründe sıklıkla tercih edilen bir tanker türüdür ve kullanımları ulusal ve uluslararası sularda hızla yaygınlaşmaktadır. Aktif olarak çalışan gemilerin belirli bir süre için kiralanması, denizcilik şirketleri ve armatörler tarafından yeni gemi inşası ve sahiplenme yerine tercih edilmektedir. Bu tercih artışı nedeniyle, kimyasal yük taşıması yapacak gemilerin tonajının önemli bir konu olduğu görülmüştür. Kimyasal tankerlerin zaman kiralama amacıyla seçiminde birçok farklı kriter ve yöntem kullanılmaktadır. Özellikle gemi seçim çalışmaları incelendiğinde, dedveyt tonajının (DWT) en yaygın kullanılan kriter olduğu belirlenmiştir. Bu nedenle, bu çalışmada kimyasal tanker seçimi, özellikle tonajları temel alınarak zaman kiralama amacıyla en uygun gemi tonajının belirlenmesi hedeflenmiştir. Denizcilik sektöründe aktif görev yapan uzmanlar tarafından belirlenen beş önemli kriter üzerinden ELECTRE yöntemi kullanılarak, beş farklı tonaj aralığındaki kimyasal tanker tipi gemilerin zaman kiralama açısından en uygun tonajı belirlenmiştir. Analiz sonucunda, en uygun tonaj aralığının 1-10.000 DWT olduğu birinci sırada tercih edildiği tespit edilmiştir. İkinci tercih ise 15.001-20.000 DWT tonaj aralığında yapılmıştır. Bu çalışma sonucunda, uzun süreli kiralama yapacak denizcilik firmalarına ve kiracılara referans tonaj aralıkları önerilmektedir.
Publisher
International Journal of Management and Administration
Subject
Applied Mathematics,General Mathematics
Reference35 articles.
1. Afshari, A., Mojahed, M., & Yusuff, R. M. (2010). Simple additive weighting approach to personnel selection problem. International journal of innovation, management and technology, 1(5), 511.
2. Andersson, J., Gustafsson, R., Eslamdoost, A., & Bensow, R. E. (2021). On the selection of optimal propeller diameter for a 120-m cargo vessel. Journal of Ship Research, 65(02), 153-166.
3. Arıcan, O. H. & Emecen Kara, E. G. (2022). Determination of Chemical Tanker Selection Criteria for Shipping Companies, Mersin Üniversitesi Denizcilik ve Lojistik Araştırmaları Dergisi, 4 (2) , 209-233 . DOI: 10.54410/denlojad.1194715
4. Arslan, O. (2009). Quantitative evaluation of precautions on chemical tanker operations, Process Safety and Environmental Protection, 87(2), 113-120.
5. Balakrishnan, A., & Karsten, C. V. (2017). Container shipping service selection and cargo routing with transshipment limits. European Journal of Operational Research, 263(2), 652-663.