SAHA KOŞULLARINDA DEPOLANAN BİYOKÜTLE YAKITLARINDA OLUŞAN KURU MADDE KAYIPLARININ İNCELENMESİ
Author:
BADEM Anıl1ORCID, OLGUN Hayati2ORCID
Affiliation:
1. EGE ÜNİVERSİTESİ, GÜNEŞ ENERJİSİ ENSTİTÜSÜ, ENERJİ TEKNOLOJİSİ ANABİLİM DALI 2. EGE ÜNİVERSİTESİ, GÜNEŞ ENERJİSİ ENSTİTÜSÜ
Abstract
Biyokütleden enerji üretiminde, girdi maliyetlerinin en yüksek parametresi lojistik operasyonlardan kaynaklanmaktadır. Mevsimsel tedarik koşulları ele alınarak karakterize edildiğinde biyokütle lojistiğindeki en önemli konu depolama süreçleridir. Heterojen yapısı nedeniyle katı biyokütlenin uygun bir şekilde depolanması ve efektif yakılması, fosil yakıtlarla mukayese edildiğinde çok daha zor ve sorunlu olabilmektedir. Depolama sürecinde biyokütle enerjisinde ciddi kayıplar oluşabileceği için uygun depolama şartlarının belirlenmesinin önemi açıktır. Yakıtın kullanıma uygun olarak saklanabilmesi hem teknik hem de ekonomik açıdan hayati bir öneme sahiptir.
Bu çalışmada; 13 aylık periyotta ve farklı iklim koşullarında 5 farklı biyokütle hammaddesinin (saz kamışı, mısır sapı, çam kapağı, kavak kapağı, ağaç kökü) açık alanda depolanmasının hammadde bazında karakterizasyonu, nem içeriği, enerji içeriği, kuru madde kaybı ve kül miktarı değişimleri incelenmiştir.
Silolarda ürün bazında deney başlangıcında yapılan ilk tartım ve son tartım arasında oluşan fark üzerinden hesaplanan toplam kuru madde kayıpları; kavak kapağında %38, mısır sapında %35, çam kapağında %32, ağaç kökünde %25 saz kamışında ise %11 oranında çıkmıştır. Toplam kuru madde kaybı içeriğinde, nemden kaynaklı kuru madde kaybı %92 ile en yüksek ağaç kökünde, mikrobiyolojik bozulmadan kaynaklı kuru madde kaybı oranı ise %86 ile en yüksek mısır sapında gerçekleşmiştir.
Publisher
Makina Muhendisleri Odasi (Chamber of Mechanical Engineering)
Subject
Modeling and Simulation
Reference39 articles.
1. Acar, B., Dağdeviren, A., Janaani, A., Roshanaei, K., Taşkesen, E., Ongun, K. G., Özkaymak M. (2021). “Freeze - drying of carrot slices in diverse thicknesses”, International Journal of Energy Studies 6(1);53-65 2. Allen J, Browne M, Hunter A, Boyd J, Palmer H. (1998). Logistics management and costs of biomass fuel supply. Int J Phys Distrib Logistics Manage 28:463–77. 3. Bjorheden, R., Richardson, J., Hakkila, P., (2002). Bioenergy from Sustainable Forestry: Guiding Principles and Practice, Kluwer Academic Publishers [http://site.ebrary.com/lib/slub/docDetail.action?docID=10052679] 4. Chaoui, H., Eckhoff, S.R., (2014). Biomass feedstock storage for quantity and quality preser- vation. In: Shastri, Y., Hansen, A., Rodríguez, L., Ting, K.C. (Eds.), Engineering and Science of Biomass Feedstock Production and Provision. Springer, New York, NY. 5. Cundiff, J.S., Dias, N., Sherali, H.D., (1997). A linear programming approach for designing a herbaceous biomass delivery system. Bioresource Technology 59 (1), 47-55.
|
|