DEĞER PROBLEMİ OLARAK ÇİRKİN VE RESİM SANATINDA ÇİRKİNLİK TEMSİLİ

Author:

ÜMER Engin1

Affiliation:

1. Ordu Üniversitesi GSF Resim Bölümü

Abstract

Sanat, güzeli göstermeyi amaçlamıştır. Güzel, evren ile insanın uyumu sayılmıştır. Çirkin ise aşağı düzeyde görülmüştür. Çirkin, güzelin olmadığı yerde olmuştur. Çirkin, güzelin zıttıdır. Ona karşıdır. Çirkin şeytani olan ile ilgilidir. Çirkinin estetik olarak düşünülmesi modern sanata özgü olmuştur. Çirkin olan, biçimsiz, grotesk, gerçeküstü, kaba olmuştur. Estetik açıdan çirkinin duygusunun ilgiye değer görülmesi güzelin düşüşüyle ilgilidir. Güzel, modern kültürde, idealist estetiğin konusu olarak kalmıştır. Güzel, klasizmdir. Güzel, tarihüstüdür. Modern sanat ise çirkine önem vermiştir. Çünkü güzelin anlamı değişmiş, geçmişten kalan anlamı önemsizleşmiştir. Bu çalışma çirkinin bu tanımından hareket ediyor. Çirkin, krizin ürünüdür. Bu kriz güzelin krizidir. Çalışma modern sanattan günümüze resim sanatında çirkinin ele alınışı incelemektedir. Değer olarak çirkin, insan sorunu olarak çirkin ve nihilizmi aşmak olarak çirkin olarak tanımlar ve değerlendirmeler önermektedir. Seçilen sanat eserlerin öne sürülen iddiaların gösterimiyle ilgili düşünülmüştür. Çalışma sonuç olarak çirkinin güzelin benzeri olmadığını, farklı bakış açıları ve olanakların imkanı olduğunu önermektedir.

Publisher

Duzce University

Reference51 articles.

1. Kaynakça Adorno, T. ve Horkheimer, M. (2014). Aydınlanmanın Diyalektiği. (Nihat Ülner ve Elif Öztarhan Karadoğan, Çev.). Kabalcı Yayınları.

2. Alt, P. A. (2016a). Aydınlanma ve Psikoloji Şeytanın Yeni Marifetleri. (Sabri Yücesoy, Çev.). Sel Yayınları.

3. Alt, P. A. (2016b). Her Şeyin Başlangıcı: Şeytanın Düşüşü ve Kötünün Doğuşu. (Sabri Yücesoy, Çev.). Sel Yayınları.

4. Arya, R. (2014). Abjection and Representation. Palgrave Macmillan.

5. Atbakan, B. U. (2019). Nietzsche’nin Perspektifinden “Güzel”in Ölçütü Olarak Güç İstenci. (Edt. Gamze Keskin). Estetik Üzerine Yazılar içinde, 223-253. Alfa Yayınları.

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3