Affiliation:
1. İSTANBUL KÜLTÜR ÜNİVERSİTESİ, LİSANSÜSTÜ EĞİTİM ENSTİTÜSÜ
2. İSTANBUL KÜLTÜR ÜNİVERSİTESİ, İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ, İŞLETME BÖLÜMÜ
Abstract
Dünyanın en büyük bilişim teknolojisi şirketi olan IBM (2010) tarafından yapılan araştırmada, yönetim kalitesini belirleyen en önemli kriterin yaratıcılık olduğu ve yaratıcılığın yönetimin gelecekteki başarısı için en önemli faktör olduğu belirtilmektedir. Yaratıcı bir çaba sonucunda oluşan sanatın önemini kavrayan, sanatın yönetim bilimi için gerekli olduğunu bilen ve sanatın yönetim için faydalı niteliklerini doğru adımlarla yönetim biçimine yansıtan işletmelerin başarılı olduğu görülmektedir. Bu çalışmanın amacı, yönetim, bilim ve sanatın kavramsal olarak ne olduğunu çözmek yerine, özellikle günümüzde sanatın, yönetim bilimi için gerekli olduğunu anlayan ve sanatın yönetim sürecinde yararlı olabilecek özelliklerini yönetim sistemine yansıtarak başarılı olan işletme örneklerini inceleyerek ve yöneticiler ile gerçekleştirilen yarı yapılandırılmış mülakat verileri çerçevesinde sanatın yönetim üzerindeki etkisini ortaya koymaktır. Sanatın yönetim üzerindeki etkisini ortaya çıkarmak için ilk olarak bu konuyla ilgili yapılan nicel ve nitel çalışmalar araştırılarak, sentezlenerek ve değerlendirilerek sistematik bir literatür taraması yapılmıştır. İkinci olarak Türkiye’de faaliyet gösteren 56 farklı işletmenin yöneticileri ile gerçekleştirilen yarı yapılandırılmış mülakat verileri çerçevesinde, nitel analiz programı MAXQDA 2020 Analytics Pro programı ile tematik içerik analizi yapılmıştır. Sanatın yönetim bilimi üzerindeki etkisi, yapılan sistematik literatür taramasından ve mülakatlar çerçevesinde yapılan tematik içerik analizinden elde edilen sonuçlar doğrultusunda açıklanmıştır. Yöneticilerin, sanatın sunduğu pratikleri ve örnekleri, yönetim şekillerine yansıtmalarının gerekliliği, çalışma sonucunda elde edilen en önemli sonuçlardan biridir. Çalışmada elde edilen sonuçlar doğrultusunda, yönetim biliminin, yaratıcı fikirlere açık bir yönetim tarzı benimsemesi ve yönetim biliminin, sanatın uygun olan özelliklerinden faydalanması önerilmektedir. Başarılı bir yönetim için sanatın yönetim biçimlerine yansıtılmasının öneminin çeşitli örnekler ışığında vurgulanması ve yöneticilerle yapılan mülakat verileri sonucunda bu çıkarımın desteklenmesi bağlamında çalışmanın katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Publisher
Journal of Economics Business and International Relations, Istanbul Kultur University
Reference80 articles.
1. 3M (2021). 3M History. Erişim: 30.10.2021, https://www.3m.com/3M/en_US/company-us/about-3m/history/.
2. Adler, N. J. (2006). The Arts & Leadership: Now That We Can Do Anything, What Will We Do? Academy of Management Learning & Education, 5 (4), 486-499.
3. Ahmed, M. T. ve Omotunde, H. (2012). Theories And Strategies of Good Decision Making. International Journal of Scientific & Technology Research, 1 (10), 51-54.
4. Ali, B. J. ve Anwar, G. (2021). An Empirical Study of Employees’ Motivation and its Influence Job Satisfaction. International Journal of Engineering, Business and Management, 5 (2), 21-30.
5. Ambrose, G. ve Harris, P. (2010). Design Thinking, Londra: Bloomsbury Publishing PLC.